Τεχνολογίες

Γυαλιά μικτής πραγματικότητας ετοιμάζει η Apple

Τα γυαλιά θα συνδυάζουν εικονική με επαυξημένη πραγματικότητα και αναμένεται να είναι η σημαντικότερη νέα κυκλοφορία μετά το Apple Watch το 2015

Το διοικητικό συμβούλιο της Apple φέρεται να έχει ήδη στα χέρια του ένα headset μικτής πραγματικότητας, κάτι που σύμφωνα με το Bloomberg σημαίνει πως η κυκλοφορία του μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στο 2022. Το νέο headset συνδυάζει εικονική με επαυξημένη πραγματικότητα και θα είναι η πρώτη νέα κατηγορία προϊόντων της εταιρείας μετά το Apple Watch που παρουσιάστηκε το 2015.

Ταυτόχρονα, η Apple έχει επιταχύνει την ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού συστήματος (rOS – reality Operating System), το οποίο θα είναι ειδικά παραμετροποιημένο για το νέο headset.

Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας αναμένεται να διαθέτουν εξωτερικές κάμερες για τη μετάδοση εικόνων σε οθόνες υψηλής ανάλυσης εντός του εσωτερικού, χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «pass-through AR». Διαθέτει επίσης προηγμένους επεξεργαστές παρόμοιους με αυτούς που χρησιμοποιούνται στους τελευταίους Mac, μαζί με οθόνες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, το πρώτο μοντέλο θα διαθέτει VR και AR, ενώ θα κυκλοφορήσουν και αυτόνομα γυαλιά AR με κωδική ονομασία Ν301 τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2015. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η ομάδα R&D της Apple είναι η εύρεση εφαρμογών και περιεχομένου με ευρεία απήχηση, η υπερθέρμανση της συσκευής και η βελτίωση των καμερών για να ανταποκρίνονται στα πρότυπα της εταιρείας.

Η Apple βρίσκεται επίσης στην διαδικασία να ενσωματώσει εκδόσεις επαυξημένης πραγματικότητας στις κύριες εφαρμογές του iPhone, μαζί με νέες που θα χειρίζονται τη δυνατότητα ροής περιεχομένου και πραγματοποίησης εικονικών συσκέψεων, σε μια δυναμική είσοδο στο Metaverse.

Αν και μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τα σχέδια της για χαρακτηριστικά και τιμές, εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν πως το headset θα κυμανθεί στην περιοχή των 3 χιλ. δολαρίων.

Ισχυρός ανταγωνισμός

Αν και η Apple έχει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς ειδικά στην των ΗΠΑ, το νέο headset αναμένεται να έχει ισχυρό ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν κάνει είσοδο στο Metaverse όπως η Meta, η Sony και η Microsoft, ενώ σύντομα αναμένεται και μια αντίστοιχη πρόταση της Google.

Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός αναμένεται να έρθει από την Meta, μητρική εταιρεία του Facebook το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του δικού της headset με μικτές δυνατότητες AR & VR και κόστος “μόλις” 800 δολάρια.

Η αγορά γυαλιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας έχει αυξηθεί κατά 92% τον τελευταίο χρόνο, με πωλήσεις 11 εκατ. μονάδων, με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς να ανήκει στην Meta που το 2021 είχε το 78% των πωλήσεων.

close menu