Χρηματιστήριο

«Γκρεμίζεται» η μετοχή της Credit Suisse

Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατακρημνίστηκαν οι μετοχές της Credit Suisse την Τετάρτη, καταγράφοντας πτώση άνω του 25%.

Όπως μετέδωσε το Reuters, o μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της Credit Suisse, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει περαιτέρω στήριξη στην ελβετική τράπεζα. Ο Ammar Al Khudairy, επικεφαλής του μεγαλύτερου μετόχου του ομίλου Credit Suisse, της Saudi National Bank, δήλωσε συγκεκριμένα ότι δεν θα αγοράσει περισσότερες μετοχές της ελβετικής τράπεζας, επικαλούμενος λόγους του ρυθμιστικού πλαισίου. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί θα υπερβούμε το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα» είπε μιλώντας στο πρακτορείο.

Η σαουδαραβική τράπεζα κατέχει μερίδιο 9,88% στην Credit Suisse, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Είχε αγοράσει το μερίδιο αυτό έναντι 1,4 δισ. φράγκων και καταγράφει ήδη ζημιά 500 εκατ. φράγκων επί της επένδυσής της, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα την Τετάρτη, έπειτα από τη «βουτιά» που είχε προηγηθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα με φόντο την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας επιδιώκει να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών της. Μετά την πτώση έως και 25% αποφασίστηκε αναστολή της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της τράπεζας εκτινάχθηκαν στα ύψη. Έφτασαν να διαπραγματεύονται 18 φορές υψηλότερα από τα CDS της επίσης ελβετικής UBS και 9 φορές υψηλότερα από εκείνα της γερμανικής Deutsche Bank. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Bloomberg «τα επίπεδα αυτά είναι ανάλογα με εκείνα που βλέπαμε στα cds των ελληνικών τραπεζών κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους».

Την Τρίτη η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων αποτελεσμάτων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021, προσθέτοντας ότι υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης.

close menu