Χρηματοδοτήσεις

Γιάννης Οικονόμου: Στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα

Αναφορά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτός των άλλων και σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη στήριξη των πολιτών, στη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση του εισοδήματος πολιτών καθώς και σε ολοκληρωμένη πολιτική για τη στέγαση.

Όπως είπε, τις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα έχει πληρέστερη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας.

Για την ενεργειακή κρίση ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι στην Ελλάδα κατανοούμε ότι η κοινωνία βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση και πως, εύκολες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ενώ χρειάζεται σύμπνοια και αλληλεγγύη. Υπενθύμισε δε την επιστολή του πρωθυπουργού τον Μάρτιο προς την πρόεδρο της Κομισιόν με έξι προτάσεις, μεταξύ των οποίων, τονιζόταν η ανάγκη επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι οι συνέπειες δεν αγγίζουν πλέον μόνο τους αδύναμους αλλά πλήττεται και η μεσαία τάξη. Τόνισε ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια στρατηγικού χαρακτήρα απειλή απέναντι στην οποία οφείλει έστω και τώρα να αντιδράσει αποτελεσματικά. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου καιρός για χάσιμο. Έκανε αναφορά στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και τις προτάσεις συγκεκριμένων λύσεων, επειδή ακριβώς το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση.

Ερωτηθείς για τη μείωση του κομίστρου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο προς το παρόν.

Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα». Παρέπεμψε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των νόμιμων επισυνδέσεων, το οποίο, όπως πρόσθεσε, ενδεχομένως να χρειάζεται επεξεργασία.

Δημοσκοπήσεις – εκλογικός νόμος

Για τις δημοσκοπήσεις είπε πως η κυβέρνηση τις αξιολογεί με σοβαρότητα και πως δεν κάνει πολιτική με βάση τα αποτελέσματά τους.

Όσον αφορά τις συζητήσεις περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά στο τέλος της τετραετίας, με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, καθώς, όπως σημείωσε, ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων.

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Παράλληλα, αναφορικά με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως, ύστερα από επίμονες κυβερνητικές προσπάθειες άνοιξε πλέον – μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου – ο δρόμος για την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, εξασφαλίζοντας όλες τις θέσεις εργασίας, καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και διασφαλίζοντας σημαντικές επενδύσεις ως ένας ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κρίσιμης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό.

Νέα σχολική χρονιά

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με περισσότερα παιδιά από ποτέ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Πρόσθεσε πως, με όσα δρομολογούνται, προσφέρονται ευκαιρίες ποιοτικότερης εκπαίδευσης στη νεολαία μας και παράλληλα μειώνοεται το κόστος των οικογενειών για την εξωσχολική εκπαίδευση και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους.

close menu