Διάστημα

Γεύμα στο διάστημα, έναντι 120.000 ευρώ

Οι πτήσεις θα ξεκινήσουν το 2025, ενώ ο στόχος της Zephalto είναι να πραγματοποιεί 60 τον χρόνο

Γαλλική γαστρονομία, κρασί και ντιζάιν και όλα αυτά, μέσα σε ένα αερόστατο, στην στρατόσφαιρα. Η γαλλική εταιρεία Zephalto μπαίνει στην κούρσα του διαστήματος, προσφέροντας όμως στους επίδοξους τουρίστες μία πολύ διαφορετική πρόταση από εκείνη της Virgin Galactic ή της Blue Origin. Με εισιτήρια που θα ξεκινούν από τα 120.000 ευρώ, οι επιβάτες θα ταξιδεύουν με ένα αερόστατο στα σύνορα του διαστήματος ή 3 φορές υψηλότερα από εκεί που φτάνει ένα αεροπλάνο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Bloomberg ο ιδρυτής της εταιρείας και μηχανικός αεροναυπηγικής Vincent Farret d’Asties, οι πτήσεις θα ξεκινήσουν το 2025, ενώ ο στόχος της Zephalto είναι να πραγματοποιεί 60 τον χρόνο.

Κάθε πτήση με ένα μπαλόνι γεμάτο με ήλιο ή υδρογόνο θα έχει έξι επιβάτες και δύο πιλότους. Τα αερόστατα θα απογειώνονται από τη Γαλλία και θα πετούν για 1,5 ώρα, μέχρι να φτάσουν στα 25 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης, στην στρατόσφαιρα. Όταν φτάσουν στο μέγιστο ύψος, θα μένουν εκεί για τρεις ώρες, δίνοντας στους επιβάτες την ευκαιρία να απολαύσουν μία θέα την οποία έβλεπαν έως τώρα μόνο οι αστροναύτες. Η κάθοδος θα διαρκεί 1,5 ώρα, άρα η συνολική διάρκεια του ταξιδιού θα είναι 6 ώρες.

Επιλέξαμε τα 25 χιλιόμετρα γιατί σε αυτό το ύψος βρίσκεσαι στο σκοτάδι του διαστήματος, με το 98% της ατμόσφαιρας από κάτω σου, επομένως μπορείς να απολαύσεις την καμπύλη της Γης στην μπλε γραμμή. Είσαι στο σκοτάδι του διαστήματος αλλά χωρίς την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας, εξηγεί ο Farret d’Asties.

Σύμφωνα με τη NASA, το διάστημα ξεκινά επίσημα στα 50 μίλια πάνω από την επιφάνεια της γης, ενώ άλλοι οργανισμοί θέτουν το όριο στα 62 μίλια (100 χιλιόμετρα), στη λεγόμενη Γραμμή Κάρμαν.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Zephalto δεν είναι η μοναδική εταιρεία με αερόστατα στο διάστημα. Η Space Perspectives από τη Φλόριντα προσφέρει ταξίδια με το σκάφος της, Neptune One, το οποίο ανεβαίνει λίγο υψηλότερα (στα 19 μίλια) για λίγο λιγότερα χρήματα (125.000 δολάρια). Οι πτήσεις θα αρχίσουν το 2024.

Σε σύγκριση με τα διαστημόπλοια του Richard Branson ή του Jeff Bezos, ο τουρισμός του διαστήματος με αερόστατα είναι μια πιο ήρεμη και λιγότερο ριψοκίνδυνη επιλογή. Ο καθένας μπορεί να ταξιδέψει χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση.

Μπαλόνια που μπορούν να φτάσουν στην στρατόσφαιρα χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες και τους μετεωρολόγους από τη δεκαετία του 1930.

Η Zephalto θα προσφέρει γεύματα επιπέδου αστεριών Michelin, μέσα σε ένα μινιμαλιστικά σχεδιασμένο περιβάλλον, ώστε η θέα να πρωταγωνιστεί. Θα παρέχεται και Wi-Fi, προκειμένου οι επιβάτες να μπορούν να μοιραστούν την εμπειρία με τους φίλους και τους συγγενείς τους στη γη.

Μέσα στο πακέτο, πάντως, περιλαμβάνεται και η δυνατότητα να μιλήσει κανείς με ψυχολόγο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι όσοι βλέπουν τη Γη από αυτό το ύψος βιώνουν έντονα συναισθήματα.

close menu