Τηλεπικοινωνίες

Έτοιμο προς εγκατάσταση το καλώδιο οπτικών ινών της Islalink που θα συνδέσει Ελλάδα με Ιταλία

Έτοιμο προς εγκατάσταση είναι το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει την Πρέβεζα με την ιταλική πόλη Κροτόνε, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων των νέων data center της Lamda Hellix. To καλώδιο με την ονομασία ΙΟΝΙΑΝ θα εγκατασταθεί από την πλατφόρμα οπτικών ινών Islalink, η οποία ανήκει στην Fiera Infastructure και την Elettra, η οποία είναι θυγατρική της Orange.

H εγκατάσταση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022, με μήκος 330 χλμ και η υποβρύχια υποδομή θα συμπληρωθεί από δύο επίγειους δακτύλιους οπτικών ινών, που θα συνδέουν το σύστημα με το Μιλάνο και τη Ρώμη στην Ιταλία και τις Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα.

Το ΙΟΝΙΑΝ θα είναι εξοπλισμένο με με 24 ζεύγη οπτικών ινών τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν δυνητικά από πολλαπλούς συμβατούς παρόχους και διαφέρει αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα καλώδια σε Αδριατική και Μεσόγειο αφού το 75% αυτού θα είναι τοποθετημένο στην επιφάνεια του βυθού, κάτω δηλαδή από τα 1.000 μέτρα, ώστε να προστατεύεται από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα μπορούσε να δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία του. Στόχος είναι να υποστηρίξει υπερ-ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα ώστε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να αποτελέσουν περιφερειακούς κόμβους για υπηρεσίες cloud, περιεχομένου και τηλεπικοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο δε, το Ionian θα διακινεί και τα δεδομένα του υπό κατασκευή Athens 3 της Lamda Hellix.

close menu