Χρηματοδοτήσεις

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών χωρίς αίτηση στο gov.gr 

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Το πρόγραμμα θα αφορά 350.000 νοικοκυριά και, παρότι δεν θα υπάρχουν κριτήρια που θα «κόβουν» κάποιον ωφελούμενο, θα γίνεται ιεράρχηση με κοινωνικά, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εφόσον το ενδιαφέρον ξεπεράσει τις 350.000 αιτήσεις, τότε όσοι οριστούν επιλαχόντες, θα πρέπει να περιμένουν είτε το επόμενο πρόγραμμα, είτε να «ανοίξει» και άλλο ο προϋπολογισμός, να μπουν και άλλα χρήματα στο πρόγραμμα, και να μπορέσουν όλοι να αντικαταστήσουν τις συσκευές που επιθυμούν. Θα προηγηθούν άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), πολύτεκνοι, πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και μονογονεϊκές οικογένειες.

Υπενθυμίζεται πως κάθε ωφελούμενο νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσεις έως τρεις συσκευές από τις εξής κατηγορίες:

Ψυγεία
Καταψύκτες
Κλιματιστικά
Δεν θα μπορέσετε να αντικαταστήσετε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων ή κάποια ηλεκτρική κουζίνα.

Η έκπτωση του voucher για ηλεκτρικές συσκευές

Ένα point system που θα εφαρμοστεί θα καθορίζει και το ύψος της έκπτωσης -από 35% έως 50%- στον κάθε δικαιούχο, σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια.

Ο κάθε ωφελούμενος θα μπορεί να αντικαταστήσει μία συσκευή για την κάθε κατηγορία, εκτός από τα κλιματιστικά που μπορούν να αλλαχτούν δύο. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι δεν θα μπορέσετε, για παράδειγμα, να δώσετε για ανακύκλωση έναν καταψύκτη και να πάρετε κλιματιστικό. Με πιο απλά λόγια, πρέπει να δώσετε κλιματιστικό, για να πάρετε κλιματιστικό και αντίστοιχα για κάθε κατηγορία.

Πώς κάνετε αίτηση για επιδότηση συσκευών
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μπει στην πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr και να κάνει αίτηση για να μπορέσει αρχικά να δει αν είναι στους πρώτους δικαιούχους. Θα χρειαστείτε τα εξής στοιχεία να έχετε διαθέσιμα:

προσωπικούς κωδικούς Taxisnet
ΑΦΜ
Για όσους πολίτες δεν επιθυμούν να κάνουν την αίτηση μόνοι τους, υπάρχει εναλλακτική:

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση και στα καταστήματα της επιλογής του, από όπου και θα κάνει την αγορά των συσκευών.

Υπενθυμίζεται επίσης, πως τα χρήματα δεν θα μπουν σε τραπεζικό λογαριασμό, αλλά θα λαμβάνει ο δικαιούχος ένα voucher που θα αφαιρεί στη συνέχεια τη διαφορά της έκπτωσης.

Η διαδικασία της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Θα μπορείτε να επιλέξετε όποια συσκευή επιθυμείτε, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γραφτούν στην πλατφόρμα με τα παραπάνω στοιχεία. Στη συνέχεια, θα περιμένουν να βγει η έγκριση της αίτησης που έχουν κάνει. Θα έρχεται ο τεχνικός να ελέγξει ότι η συσκευή λειτουργεί κανονικά και θα αποσύρεται με έναν συγκεκριμένο κωδικό. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.

close menu