Παπαγάλλος

Εν τη παλάμη και ούτως βογγήξομεν.

Η συνέχεια για τους «ανέργους των Βου-Που» με τα γεμάτα πορτοφόλια.

Στο «προοίμιον», κοινώς editorial, του προηγούμενο τεύχους του ICT Weekly αναφερθήκαμε στους «ανέργους των Βου-Που (βορείων προ-αστείων) που εκμεταλλεύτηκαν τα κενά του (ο Θεός να το κάνει) «συστήματος» επιδομάτων του ΟΑΕΔ και εξαπατούσαν για χρόνια τον Οργανισμό, που προφανώς περί άλλων ετύρβαζε..

Και ξεκινάμε ανορθόδοξα, καθώς ο παπα-γάλ(λ)ος, «μπάη ντηφόλτ», δεν δίνει εύσημα σε υπουργούς και πολιτικούς. Όμως τα του Καίσαρος τω Κωστή (Χατζηδάκη), που αντέδρασε αμέσως φέρνοντας σχέδιο νόμου για τους απανταχού εν Ελλάδι «ανέργους των Βου-Που».

Και επειδή μπορεί να βρεθούν υπερασπιστές των «ανέργων των Βου-Που» πρέπει να γνωρίζετε ότι

Σχεδόν 40.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για περισσότερο από 1 χρόνο έχοντας ετήσιο εισόδημα άνω των 20 χιλιάδων ευρώ. Από αυτούς περισσότεροι από 15 χιλιάδες είναι εγγεγραμμένοι για περισσότερα από 5 χρόνια.

Και μην μου πείτε ότι το ένα δεν αποκλείει το άλλο, γιατί προφανώς μπορεί να έχεις εισοδήματα και να είσαι άνεργος, όμως δεν μπορεί να υποστηρίζεις ότι ζεις στο περιθώριο της κοινωνίας!

Έρευνα του ΟΑΕΔ αποκάλυψε περιπτώσεις ατόμων που παραμένουν μέχρι και … 20 χρόνια! (Ναι! 240 μήνες) και συνέχιζαν να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων, ενώ δήλωναν εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως και παράλληλα διαμένουν σε ακριβές περιοχές επιπέδου «Βου-Που».

Και για να έχετε σαφή εικόνα σας λέμε ότι βρέθηκαν για το 2020:

  • 55χρονη, με 123 μήνες ανεργίας, κάτοικος δήμου Διονύσου, με οικογενειακό εισόδημα στα 250 χιλιάρικα!
  • Ζευγάρι, 55χρονος με 131 μήνες ανεργίας και 51χρονη με 132 μήνες ανεργίας, κάτοικοι Κηφισιάς είχαν κοινό εισόδημα 130 χιλιάδων ευρώ!
  • 56χρονη, έγγαμη, με 140 μήνες ανεργίας, κάτοικος Λυκαβηττού, με οικογενειακό εισόδημα 160 χιλιάρικα.
  • 61χρονος κάτοικος Θεσσαλονίκης με 230 μήνες ανεργίας είχε εισόδημα 70 χιλιάρικα

Και έπεται συνέχεια χωρίς να έχει γίνει έλεγχος σε προηγούμενα χρόνια. Και καταλαβαίνετε τι «μαργαρίτες» θα βγάλει ο μπαξές του ΟΑΕΔ, αν ελεγχθούν προηγούμενες χρήσεις.

Εσείς να ξέρετε ότι τον Δεκέμβριο του 2021:
*

  • 100.099 άτομα εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ,
  • 400 (53%), δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς, είναι εγγεγραμμένοι για περισσότερο από 1 χρόνο,
  • το 33% των μακροχρόνια ανέργων παραμένουν στο Μητρώο για περισσότερα από 5 συνεχόμενα χρόνια,
  • περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι για περισσότερα από 10 συνεχόμενα χρόνια

Και τώρα να σας ενημερώσουμε για μερικά αυτονόητα που εισάγει ο Χατζηδάκης, τα οποία έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί χρόνια τώρα.

Αφ΄ ένα oι άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20 χιλιάδων ευρώ δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι των ωφελημάτων όπως μοριοδοτήσεις, κοινωνικός τουρισμός, δωρεάν μετακίνηση, ελεύθερη είσοδος σε θεάματα και μουσεία. Μέχρι χθες ήταν!
Αφέ δύο οι άνεργοι θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ και θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος σε περίπτωση, αν αρνηθούν τρεις φορές θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις του, την αμοιβή και τον τόπο εργασίας.

Αφέ τρία ο άνεργος θα διαγράφεται από τα μητρώα για 6 μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος, αν αρνηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης. Γινόταν και αυτό!

Αφέ τέσσερα θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας, αν ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας και συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης, ενώ προβλέπονται μπόνους για όσους βρίσκουν δουλειά ενόσω λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Αυτά για την ενημέρωσή σας, καθώς είναι από τις ελαχιστότατες φορές που ο παπα-γάλ(λ)ος αποδίδει εύσημα σε υπουργό.

Και κάτι τελευταίο.

Ο ΟΑΕΔ μετονομάζεται σε ΔΥΠΑ, δηλαδή  Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Κορυφαίο?!

Όχι δεν έμαθα αν θα διωχθούν οι «άνεργοι των Βου-Που» ή να θα βάλουν «δικλείδες» στο ΟΠΣ, (ο Θεός αν το κάνει) «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα» του τέως ΟΑΕΔ.

ΠΑΠΑ-ΓΑΛ(Λ)ΙΚΑ

Δεν είναι φήμες ούτε παραπολιτικό. Είναι γεγονότο, κατά πως έλεγε και το μπακαλοαφεντικό του Ζήκου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο εξ Αγγλετέρας προερχόμενος καθηγητής Γιάννης Λιανός, «τράβηξε» ως άλλο αλεξικέραυνο τα «αστροπελέκια» του Μαξίμου μετά την «επιφοίτηση» που είχε να διατάξει «έφοδο» σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Και το ζήτημα δεν είναι η «έφοδος», η οποία είναι στο πλαίσιο των καθηκόντων της Επιτροπής. Είναι το ορατό ενδεχόμενο να «φρενάρουν» διαδικασίες που έχουν σχέση με τις χρηματοροές των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με τον προγραμματισμό των έργων υποδομών και γενικά με έναν τομέα που προσδοκά άμεσα πολιτικά οφέλη η Κυβέρνηση.

Αυτό που απασχολεί το Μαξίμου είναι η γενεσιουργός αιτία αυτής της «εφόδου», γιατί δεν είναι και εύκολο να γυρίσει πίσω και να ατονήσει.

close menu