Υποδομές

EETT: Από μηδενική βάση η αγορά FTTH – Ρύθμιση μόνο στην χονδρική

Στην απόφαση να ρυθμίσει την αγορά χονδρικής αλλά όχι της λιανικής πήρε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε ότι αφορά στην αγορά των οπτικών ινών, καθώς όπως αναφέρει το FTTH αποτελεί μια νέα τεχνολογία στην οποία όλοι οι πάροχοι ξεκινάνε από μηδενική βάση.

Η απόφαση αυτή θα έχει εφαρμογή από της αρχές του επόμενου έτους, αρκεί να γίνει δεκτή από την Κομισιόν, στην οποία η ΕΕΤΤ κατέθεσε την πρόταση της.

Αντιδρά η Κομισιόν στην απελευθέρωση

Αρχική πρόθεσητης ΕΕΤΤ ήταν να απελευθερώσει πλήρως την αγορά, να μη επιβάλει δηλαδή ρύθμιση ούτε στην λιανική τιμή πώλησης αλλά ούτε και στην χονδρική. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε την ΔΕΗ εκτός αγοράς, καθώς θα επέτρεπε στον ΟΤΕ να κατεβάσει τις τιμές χονδρικής κατά το δοκούν, αποτρέποντας την είσοδο στην αγορά οποιουδήποτε νέου παίκτη (εν προκειμένω την ΔΕΗ). Στην πράξη, η απόφαση της «ημι-ρύθμισης» του ΟΤΕ σημαίνει ότι η ΕΕΤΤ θα ορίζει η ίδια τις τιμές χονδρικές που θα πουλά ο ΟΤΕ σε τρίτους παρόχους π.χ. Vodafone, Wind κ.λπ., αλλά ο ίδιος θα μπορεί να πουλά στη λιανική σε όποια τιμή επιθυμεί, αρκεί βεβαίως αυτή να υπερβαίνει την τιμή χονδρικής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα η τιμή χονδρικής για μια σύνδεση FTTH ανέρχεται κοντά στα 28 ευρώ και ότι με τη νέα αυτή απόφαση στη λιανική ο ΟΤΕ θα μπορεί να την πουλά από 28,01 ευρώ και άνω.

Παράλληλα, με την απόφαση αυτή της ΕΕΤΤ δίνεται στον ΟΤΕ το δικαίωμα παροχής εκπτώσεων όγκου. Δηλαδή θα μπορεί να πουλά στη χονδρική με έκπτωση μεγάλο αριθμό συνδέσεων σε τρίτους παρόχους λιανικής. Ωστόσο, αυτές οι εκπτώσεις θα είναι θέμα εμπορικής συμφωνίας και όχι ρυθμιστικής απόφασης της ΕΕΤΤ, παρόλο που η ΕΕΤΤ θα πρέπει να τις εγκρίνει.

Το μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι η αγορά του FTTH να κατακτήσει το 30% της αγοράς των ευρυζωνικών συνδέσεων. Μόλις αυτό επιτευχθεί, τότε ο κυρίαρχος πάροχος θα επιστρέψει και στον έλεγχο των χρεώσεων λιανικής, δηλαδή στον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους που πουλά στην αγορά λιανικής.

Με την ίδια απόφαση της ΕΕΤΤ συνεχίζεται η πλήρης ρύθμιση της αγοράς των ευρυζωνικών συνδέσεων χαλκού. Ο κυρίαρχος πάροχος, δηλαδή ο ΟΤΕ, υπόκειται στον έλεγχο της κοστοστρέφειας των τιμών χονδρικής, αλλά και του περιθωρίου κέρδους που έχει στη λιανική.

Ο ΟΤΕ επιθυμούσε την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς FTTH, ενώ οι ανταγωνιστές του (Vodafone, Wind) τον πλήρη έλεγχο από την ΕΕΤΤ. Τη ΔΕΗ την ενδιέφερε μόνον ο έλεγχος των τιμών χονδρικής, καθώς η ίδια δεν θα διαθέτει τα προϊόντα της στη λιανική.

close menu