Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος: “Έρχονται 360 εκατ. ευρώ για δράσεις στην ψηφιακή υγεία”

Η συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το υπουργείο Υγείας οδήγησε σε πρωτοπόρες και καινοτόμες λύσεις που ξεχώρισαν διεθνώς, στη δύσκολη συγκυρία των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε την περίοδο της πανδημίας, δήλωσε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην παρέμβασή του στο συνέδριο HealthIT.Όπως ανέφερε, οι καλές πρακτικές δίνουν τα εφόδια για νέες δράσεις στο μέλλον, όπως για παράδειγμα το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που μπορεί να αποτελέσει βασικό πρότυπο για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού wallet, που θα επιτρέπει πλήρως τη κινητικότητα μεταξύ των μελών της ΕΕ.

360 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της υγείας από το RRF

Ένα σημαντικότατο, όμως, όφελος που προκύπτει από τέτοιες συλλογικές δράσεις είναι η βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, προκειμένου με τη συμβολή και της διαλειτουργικότητας να βελτιώσουμε περαιτέρω τα συστήματα του Δημοσίου που αλληλεπιδρούν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Στο παράδειγμα του εμβολιασμού, εντοπίσαμε ένα σύνολο προβλημάτων τα οποία διορθώσαμε και σχετίζονται με πολλαπλά μητρώα και τις κατάλληλες υπηρεσίες που προσφέρουν, όπως πολλαπλά ΑΜΚΑ σε περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα έχουμε στα χέρια μας πληροφορίες για την υγεία μας και της οικογένειας μας, μέσω κινητού τηλεφώνου και του myhealth app.Η έμφαση στον τομέα της ψηφιακής υγείας αναδεικνύεται με ένα πλέγμα έργων προϋπολογισμού άνω των 360 εκατ. ευρώ ενταγμένων στο RRF για τα επόμενα χρόνια.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εδώ

Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως είναι εδώ και δεν μπορούμε να το αντιπαρέλθουμε καθώς προσφέρει νέες δυνατότητες, προοπτικές και ανησυχίες και στον χώρο της Υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία, ο κύκλος εργασιών του κλάδου με χρήση τεχνικών ΤΝ ήταν 11δισ. δολάρια το 2021, ενώ για το 2030 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 187 δισ.δολάρια. Και όλα αυτά με σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που αποτυπώνονται σε 50% εκτιμώμενο δυνατό στόχο στη μείωση του κόστους θεραπείας και 40% βελτίωση στο αποτέλεσμα των ιατρικών πράξεων (Harvard’s School of Public Health). «Είναι δέσμευσή μας, ως χώρα-μέλος της ΕΕ και επιμέρους οικοσυστημάτων, να αξιοποιήσουμε τα οφέλη και την καινοτομία που προσφέρει η ΤΝ μέσα από δράσεις συνεργασίας αλλά και στοχευμένο έλεγχο για την προστασία των προσωπικών και ιατρικών δεδομένων», κατέληξε.

close menu