Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Δημήτρης Παπαστεργίου: «30 νέες υπηρεσίες στο gov.gr μόνο τον Οκτώβριο»

Οι νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν αφορούν σε 15 διαφορετικά Υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου

Τριάντα νέες υπηρεσίες προστέθηκαν τον Οκτώβριο στο gov.gr όπως έγινε γνωστό, κάτι που σχολίασε και ο αρμόδιος Υπουργός σε λογαριασμό του στα κοινωνικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε: «Στόχος μας να βελτιώνουμε καθημερινά την εμπειρία των πολιτών στην επαφή τους με το Δημόσιο και να πετύχουμε στο τέλος της τετραετίας το milestone που έχει θέσει ο πρωθυπουργός: να έχουμε ψηφιοποιήσει το σύνολο των διαδικασιών του Δημοσίου. Σύντομα το #gov.gr με τον ψηφιακό βοηθό, θα βάλει το Δημόσιο στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μια αλλαγή που θα κάνει την καθημερινότητα των πολιτών ακόμα πιο απλή, ακόμα πιο φιλική. Γιατί όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον πολίτη».

Οι νέες υπηρεσίες που προστέθηκαν αφορούν σε 15 διαφορετικά Υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου. Ανάμεσα σε αυτές μπορεί κάποιος να βρει: τις αιτήσεις επιδοτήσεων προσωρινής στέγασης και αποζημίωσης επιχειρήσεων για τους πληγέντες από τις πλημμύρες, το πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας, το voucher για την μετατροπή κτιρίων σε “έξυπνα” από το πρόγραμμα Smart Readiness, τις έξι διαφορετικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. όπως η ένσταση για πράξη βεβαίωσης παράβασης και πολλές ακόμα.

Αυτή τη στιγμή το gοv.gr παρέχει ήδη 1.602 ψηφιακές υπηρεσίες. Δηλαδή, 8.301.530 διακριτοί πολίτες, έχουν εκδώσει ένα τουλάχιστον έγγραφο ή έχουν υποβάλει μία ηλεκτρονική δήλωση μέσω του gov.gr από την έναρξή του μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023. Εάν αυτό μεταφραστεί σε επισκέψεις, ανέρχεται σε 259.145.465 διακριτές επισκέψεις πολιτών στο gov.gr.

Όλα ξεκινούν και καταλήγουν στον πολίτη με ζητούμενο η Ψηφιακή Πύλη του Ελληνικού Δημοσίου να φτάσει στο τέλος του 2027 να ενσωματώνει το σύνολο των διοικητικών διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο gov.gr ο πολίτης θα μπορεί να βρίσκει ψηφιακά οποιαδήποτε από τις σχεδόν 5000 διαδικασίες του δημοσίου από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού μας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργάζεται ήδη παράλληλα με την ταχύτερη ενσωμάτωση των διαδικασιών στο gov.gr και για την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο. Το επόμενο διάστημα ο κάθε πολίτης με την είσοδό του στο gov.gr θα μπορεί να συνομιλεί γραπτά ή φωνητικά με τον ψηφιακό βοηθό, ο οποίος θα τον βοηθά να εντοπίσει εύκολα και γρήγορα αυτό ακριβώς που ψάχνει ανάμεσα στις 1600 και πλέον διαδικασίες του gov.gr και στις 3000 διαδικασίες του ΜΙΤΟΣ.

close menu