Δημόσια διοίκηση

Διεθνής διάκριση για τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΗΔΙΚΑ ΑΕ βραβεύτηκαν από τον WITSA.

Τη βράβευση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έλαβε για το Κέντρο Διαλειτουργικότητας το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της χρονιάς» (Digital Transformation of the Year) για τον Δημόσιο Τομέα και το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Ψηφιακή Ευκαιρία/Βραβείο Συμπερίληψης» (Digital Opportunity/Inclusion Award) για τον Δημόσιο Τομέα για την υπηρεσία myDESKlive.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία του WITSA πραγματοποιήθηκε για το έτος 2023 στη Μαλαισία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 αντιπροσώπων από 80 χώρες. Τα βραβεία παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Οι διακρίσεις που απενεμήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αντανακλούν την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τα στελέχη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο καθημερινά. Ακόμη, αντανακλούν το καταπληκτικό έργο που είχε γίνει από τον Κυριάκο Πιερρακάκη με την ομάδα του. Είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι για τους ανθρώπους μας και τα έργα τους που αναγνωρίζονται και διεθνώς, και δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε ψηφιακά, την ίδια πορεία».

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά τιμητική για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η βράβευση των καινοτόμων δράσεων μας από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας (WITSA) στα «WITSA Global Innovation & Tech Excellence Awards». Αποδεικνύει ότι μπορούμε να πρωτοπορήσουμε και να παρουσιάσουμε, ως χώρα, βέλτιστες πρακτικής που μπορούν να αξιοποιηθούν σε διεθνή κλίμακα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι καταφέρνουμε να εξυπηρετήσουμε τους Έλληνες πολίτες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, διευκολύνοντας την καθημερινότητα όλων»

Η ΓΓΠΣΔΔ (νυν Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδίασε, ανέπτυξε και έχει την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ), το οποίο αποτελεί κεντρικό κόμβο (ενιαίο περιβάλλον-υποδομή) για τη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του Δημοσίου, προκειμένου να αντλούνται άμεσα τα απαιτούμενα επιχειρησιακά δεδομένα για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και την διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών.

Tο myDeskLive είναι μια καινοτόμος ψηφιακή υπηρεσία που σχεδίασε, ανέπτυξε και διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (νυν Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με πολλούς κομβικούς δημόσιους φορείς. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να προγραμματίσουν ραντεβού για συναλλαγές με τους φορείς, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη μέσω του ίδιου ψηφιακού περιβάλλοντος. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 400.000 ανάλογα «ψηφιακά ραντεβού».

Ακόμη, ο WITSA απένειμε στην ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το βραβείο «Global Innovation & Tech Excellence» στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής Υγείας. Το βραβείο συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για την υλοποίηση από κοινού με το Υπουργείο Υγείας του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού.

Βράβευση της ΗΔΙΚΑ από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA

Παράλληλα, τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας ανακοίνωσαν τη βράβευση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA.

Η ΗΔΙΚΑ, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διακρίθηκε με το 1ο βραβείο «Global Innovation & Tech Excellence» στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής Υγείας. Το βραβείο συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 είχε απονεμηθεί στην ΗΔΙΚΑ το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα για την εφαρμογή MyHealth.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία του WITSA πραγματοποιήθηκε για το έτος 2023 στη Μαλαισία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 αντιπροσώπων από 80 χώρες.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσε: «Οι ψηφιακές δράσεις και οι καινοτόμες εφαρμογές αποτελούν κρίσιμη παράμετρο του νέου ΕΣΥ που σχεδιάζουμε. Τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο στάδιο της νοσηλευτικής διαδικασίας. Η μεγάλη διάκριση της ΗΔΙΚΑ για τις ηλεκτρονικές εφαρμογές στην υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης καρκίνου του μαστού “Φώφη Γεννηματά”, αποτελεί έμπρακτη επιβράβευση του σύγχρονου πνεύματος με το οποίο πορεύονται τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας στο πλαίσιο της συστηματικής συνεργασίας τους για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής “Φώφη Γεννηματά” υλοποιήθηκε υποδειγματικά από την ΗΔΙΚΑ, και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για τη βράβευση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο από έναν φορέα όπως ο WITSA. Συνεχίζουμε την παράδοση στην εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και προχωρούμε σε παρεμβάσεις και έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και στον πολύ ευαίσθητο τομέα της υγείας».

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε: «Το πρόγραμμα αυτό, είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν εξετάσεις για όλα τα χρόνια νοσήματα, εύκολα, γρήγορα και δωρεάν».

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα δήλωσε: «Η βράβευσή μας από τον οργανισμό WITSA αποτελεί μεγάλη τιμή για όλους μας στην ΗΔΙΚΑ και συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού όλων των στελεχών. Αποτελεί επίσης άλλη μία αναγνώριση της εμπειρίας και της ικανότητας της ΗΔΙΚΑ στην υλοποίηση σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων που χαρακτηρίζονται από ασφάλεια και ευχρηστία για την υλοποίηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας», πρόσθεσε».

Σχετικά με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ και αφορά όλες τις γυναίκες (περίπου 1.300.000) ηλικίας 50-69 ετών που δεν έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία ή δεν έχουν κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά το τελευταίο 12μηνο. Το σύνολο των δικαιούχων γυναικών που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση έχουν ήδη λάβει με SMS ή email παραπεμπτικό για τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας. Όσες δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα μετέχουν 315 διαγνωστικά εργαστήρια και 170 γιατροί. Επιπλέον, το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τον ιστότοπο https://mastografia.gov.gr μέσω του οποίου οι γυναίκες-δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, καθώς και να αναζητήσουν τις συνεργαζόμενες ιδιωτικές και δημόσιες δομές του προγράμματος και τους ιατρούς ανά περιοχή.

close menu