Διάστημα

Δέκα ελληνικές εταιρείες στην «SPACE TECH EXPO EUROPE»

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω έκθεση είναι η τρίτη συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προσέγγισης της διεθνούς αγοράς

Την εθνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Διαστημικής Τεχνολογίας “SPACE TECH EXPO EUROPE” 2023, που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 16 Νοεμβρίου 2023, στη Βρέμη της Γερμανίας συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece) σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Η υποστήριξη του συγκεκριμένου κλάδου αποτελεί, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στρατηγική προτεραιότητα για την Enterprise Greece, καθώς – αν και μικρός – διαθέτει δυναμική και εντυπωσιακή ανάπτυξη ενώ σημειώνεται ότι ο κλάδος στελεχώνεται από ταλαντούχους επιστήμονες και αποφοίτους επιστημών STEM [Science, Technology, Engineering, Mathematics].

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην εν λόγω έκθεση είναι η τρίτη συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια προσέγγισης της διεθνούς αγοράς και η εθνική συμμετοχή, αποτελούμενη από 10 δυναμικές εταιρείες του κλάδου, πραγματοποίησε περισσότερες από 600 επιχειρηματικές συναντήσεις με δυνητικούς πελάτες, διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις καθώς και εκπροσώπους χωρών, που αναμένεται να οδηγήσουν σε συνέργειες και στη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών.

Η εντεταλμένη σύμβουλος της Enterprise Greece, Μπέττυ Αλεξανδροπούλου δήλωσε: «Η Enterprise Greece συνεχίζει την προώθηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που αναπτύσσονται στην χώρα μας σε διεθνές επίπεδο. Ο τομέας της διαστημικής τεχνολογίας, στελεχωμένος από επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης παράγει ερευνητικό έργο με πολλαπλές εφαρμογές στην καθημερινότητα του πολίτη.

Ο κλάδος εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εξωστρέφεια και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Η Enterprise Greece θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του κλάδου για ενίσχυση της εξωστρέφειάς του, ‎ενδυναμώνοντας το μήνυμα «SPACE TECHNOLOGY MADE IN GREECE».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΙΔΙΤΕ, Αθανάσιος Πότσης δήλωσε: «Το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα εδραιώνει τη θέση του στο χώρο της διαστημικής αγοράς στην Ευρώπη. Η συμμετοχή στην έκθεση Space Tech Expo Europe στη Βρέμη, χαρακτηρίστηκε από κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής ελληνικών εταιριών, οι οποίες παρουσίασαν με απόλυτη επιτυχία προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα της Διαστημικής. Για πρώτη φορά, το ελληνικό οικοσύστημα παρουσιάστηκε οργανωμένα συμπεριλαμβάνοντας αντιπροσώπευση από startups (ESA Bic), τη βιομηχανία (ΕΒΙΔΙΤΕ), τα πανεπιστήμια (Si-Cluster) και την Enterprise Greece. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις και προϊόντα τόσο στον τομέα του Διαστήματος (upstream) όσο και στον τομέα των εφαρμογών (midstream & downstream), αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα έχει περάσει στο επίπεδο τεχνολογικής ωριμότητας προκειμένου να συμμετέχει, επί ίσους όρους, σε μεγάλα διαστημικά ευρωπαϊκά προγράμματα (ESA & EUSPA)».

close menu