Οικονομία

ΔΕΗ: Περιφερειακός παίκτης στην Ενέργεια σε ΝΑ Ευρώπη

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ και βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους Geoffrey Pyatt

Τα σχέδια της ΔΕΗ για διείσδυση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και το σχέδιο μετασχηματισμού της επιχείρησης, παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ και βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους Geoffrey Pyatt, με τον οποίο συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα (12/2). Ο Γιώργος Στάσσης, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στο 5ο Συνέδριο Southeast Europe & East Med

 

της Σοφίας Μυττά

Ο Γιώργος Στάσσης ενημέρωσε το αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της ΔΕΗ, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και την υπόλοιπη Περιφέρεια. Επίσης έδωσε σημαντικά στοιχεία για τον σημαντικό ρόλο της επιχείρησης όσον αφορά στην επέκταση των «ενεργειακών διαδρόμων» των περιοχών και την Πρωτοβουλία των «Τριών Θαλασσών». Ο «ενεργειακός διάδρομος» εξασφαλίζει συνέργειες στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και ευκαιρίες για διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αποτελεί σημαντικό κρίκο στο σκέλος της ενέργειας για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών.

Η Πρωτοβουλία των «Τριών Θαλασσών». («Three Seas») είναι μια πολιτική πλατφόρμα, όπου συμμετέχουν δώδεκα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία βρίσκονται γεωγραφικά μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας. Την εν λόγω Πρωτοβουλία υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία αλλά και οι ΗΠΑ. Ένας από τους λόγους για την ίδρυση της Πρωτοβουλίας είναι η ολοένα και μεγαλύτερη απειλή από τη Ρωσία, αλλά και η εξάρτηση των χωρών από τη ρωσική ενέργεια.

Σημειώνεται ότι, η ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας που περιλαμβάνει δίκτυα, τη δραστηριότητα της προμήθειας και μονάδες ΑΠΕ, ενώ στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον κ. Στάσση περιλαμβάνεται η επέκταση και στην αγορά της Βουλγαρίας ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.

Είναι γνωστό πως, για τους Αμερικανούς η περιοχή των Βαλκανίων έχει αυξημένο ενεργειακό ενδιαφέρον, οπότε το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για την ευρύτερη περιοχή δε θα μπορούσε να τους αφήσει αδιάφορους. Η διείσδυση της επιχείρησης στην περιοχή θεωρείται από τον αμερικανικό παράγοντα ως στοιχείο που μειώνει το ρίσκο και διευκολύνει τη μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής στην επόμενη ημέρα που περιλαμβάνει περισσότερες ΑΠΕ και σαφώς μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Νευραλγικός ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ

Το 2024 θεωρείται για πολλούς ως ένα έτος μετάβασης και σημαντικών ευκαιριών για την ενέργεια στη χώρα μας. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, η Ελλάδα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και έχει δρομολογήσει σειρά επενδύσεων που μας οδηγούν σε μια νέα πιο πράσινη αλλά και πιο ψηφιακή εποχή. Έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει ένα διεθνές hub φυσικού αερίου αναβαθμίζοντας, έτσι, τη γεωπολιτική της επιρροή ευρύτερα.

Οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας συνεχίζουν τα επενδυτικά τους προγράμματα στην αγορά της πράσινης ενέργειας, κάτι που θα αλλάξει το τοπίο στον εγχώριο ηλεκτρικό χώρο τα επόμενα χρόνια.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται συστηματικά ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει αποκτήσει νευραλγικό ρόλο στη διεθνή ενεργειακή «σκακιέρα». Ενδεικτικά αναφέρονται οι επενδύσεις, ύψους 804 εκατ. ευρώ, που πρόκειται «τρέξουν» μέσα στο 2024 σύμφωνα με το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως προκύπτει, ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ βρίσκεται η προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκονται και οι νέες ηλεκτρικές λεωφόροι και οι πρωτοβουλίες του ΑΔΜΗΕ στις διεθνείς διασυνδέσεις. Συνολικά ο ΑΔΜΗΕ προωθεί έργα που ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με χώρες των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Όπως προκύπτει από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 2024-2033, άλλες από αυτές τις υποδομές είναι στον σχεδιασμό και άλλες ήδη υλοποιούνται.

Η χώρα μας σταδιακά μέχρι το 2031 θα έχει καταφέρει αφενός να ενισχύσει τις διασυνδέσεις της με τους γείτονές της και αφετέρου να αυξήσει τη δυναμικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αλλά και τις εξαγωγές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο καθώς και από εγχώριες πηγές.

close menu