Υποδομές

ΔΕΗ: Επενδυτικό πλάνο 170 εκατ. ευρώ σε οπτικές ίνες

Στην προκήρυξη νέας φάσης ανάπτυξης δικτύου προχώρησε η ΔΕΗ, με στόχο την εγκατάσταση οπτικών ινών σε περίπου 500.000 κτίρια ανά την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός των κτιρίων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε 1,2 έως 1,3 εκατ. νοικοκυριά της χώρας.

Η νέα φάση που εισέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ αναμένεται να κοστίσει στην εταιρεία 170 εκατ. ευρώ. Συνιστά δε τη β’ φάση του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών που θα φτάνει στα σπίτια (FTTH). Αξίζει να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο τομέα το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ φθάνει τα 680 εκατ. ευρώ γα να καλύψει περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι η α’ φάση του επενδυτικού σχεδίου περιέλαβε οπτικές ίνες που θα φτάνουν σε περίπου 440.000 νοικοκυριά της Αττικής. Το έργο, ύψους 66 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην α’ φάση ανάπτυξης του δικτύου η ΔΕΗ επικεντρώθηκε σε δήμους της Αττικής. Στη β’ φάση, η οποία τώρα είναι σε διαδικασία διαγωνισμού, θα εστιάσει τόσο στην Αττική, με έμφαση στη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και λιγότερο στα βόρεια προάστια της Αθήνας, αλλά και σε άλλες 11 πόλεις της χώρας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται φυσικά τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και ειδικά τα δυτικά της προάστια, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα και άλλες μικρότερες πόλεις.

Συνολικά, η ΔΕΗ στη φάση αυτήν προτίθεται να «ρίξει» 13.000 χλμ. οπτικής ίνας, που θα φτάνει σε περίπου 500.000 κτίρια, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 10.000 χλμ. κάθετων καλωδιώσεων, προκειμένου οι οπτικές ίνες να φτάσουν στο εσωτερικό των οικιών/επιχειρήσεων κ.λπ. Έτσι, το συνολικό μήκος της εγκατάστασης από τη ΔΕΗ μπορεί να φτάσει στα 23.000 χλμ. οπτικών ινών.

δείτε τη συνέχεια εδώ:

close menu