Υγεία

Χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ για την ελληνική Startup LANGaware

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2019 ως spinoff από τη Βασιλική Ρεντούμη με στόχο την έγκαιρη διάγνωση νευροεκφιλιστικών διαταραχών.

Η LANGaware, μια ελληνική Startup που χρησιμοποιεί AI για την πρόβλεψη και την παρακολούθηση γνωστικών και ψυχικών παθήσεων, συγκέντρωσε 2 εκατομμύρια ευρώ σε έναν αρχικό γύρο με επικεφαλής τη βουλγαρική Eleven Ventures, μαζί με τον υφιστάμενο επενδυτή Metavallon VC.

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση για να ενισχύσει τις ομάδες τεχνολογίας και προϊόντων της αλλά και τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και να τρέξει υπάρχοντα και νέα ερευνητικά έργα σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Το όραμα της LANGaware είναι να μεταμορφώσει τις ζωές με την ανίχνευση ασθενειών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσει ένα μέλλον όπου οι γνωστικές και ψυχικές παθήσεις ανιχνεύονται στα αρχικά τους στάδια.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2019 ως Spinoff από τη διασταύρωση της υπολογιστικής γλωσσολογίας, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και της μηχανικής μάθησης από τη Βασιλική Ρεντούμη στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Η πλατφόρμα της Startup χρησιμοποιεί τη λεγόμενη παιχνιδοποίηση για να προσελκύσει τους ασθενείς και να συλλέξει δεδομένα, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση πρώιμων σημείων γνωστικών και ψυχικών παθήσεων.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, με την υποστήριξη της Eleven Ventures, της Metavallon VC και στρατηγικών αγγέλων επενδυτών στον τομέα της υγείας», δήλωσε η Βασιλική Ρεντούμη, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της LANGaware. «Αυτή η επένδυση μας ωθεί προς τα εμπρός, ξεκλειδώνοντας τη δυνατότητα να φέρουμε επανάσταση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, απελευθερώνοντας την πλήρη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, στοχεύουμε στην ελάφρυνση της πίεσης στα υπερφορτωμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, μειώνοντας παράλληλα το κόστος και προωθώντας ένα μέλλον όπου η προσβάσιμη, υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα για όλους».

«Το “πρόβλημα” είναι μια ελαφριά λέξη για να περιγράψει το φαινόμενο ντόμινο της διάγνωσης τελικού σταδίου σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι λαμβάνουν σχεδόν 3 φορές περισσότερες πληρωμές σε σύγκριση με άλλους παραλήπτες, αλλά η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να εξοικονομήσει έως και 14 χιλιάδες δολάρια ετησίως για τα ασφαλιστικά ταμεία, το 1/3 του συνολικού κόστους.
Μέσω του συστήματος επισήμανσης που βασίζεται στην ομιλία για έγκαιρη ανίχνευση, το LANGaware είναι ένα παράδειγμα για το πώς ακόμη και τα πιο πιεστικά ζητήματα στην υγειονομική περίθαλψη μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της δύναμης της επιστήμης και της τεχνολογίας», σχολιάζει ο Valeri Petrov, Partner της Eleven Ventures.

close menu