Οικονομία

Capital Economics: Σε ιστορικά υψηλά οι τιμές στην ενέργεια έως το τέλος του έτους

Ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα φέτος, όπως εκτιμά η Capital Economics, καθώς οι δυτικές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μειώνουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας θα αποδειχθούν πιο δαπανηρές, κυρίως επειδή θα προέρχονται από πιο μακριά με υψηλότερο κόστος μεταφοράς, ενώ οι υψηλές τιμές ενέργειας θα αυξήσουν με τη σειρά τους το κόστος παραγωγής των περισσότερων άλλων εμπορευμάτων.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Capital Economics, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, εκτιμά τι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές καθώς η ΕΕ πιέζει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα έως το τέλος του 2022. Οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας θα είναι ακριβότερες. Οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης θα αυξηθούν, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές spot LNG για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα έχει επίσης το αρνητικό αποτέλεσμα της αύξησης των εγχώριων τιμών φυσικού αερίου των ΗΠΑ, καθώς οι ΗΠΑ εξάγουν ποσότητες ρεκόρ LNG στην Ευρώπη. Συνεπώς, οι περιορισμοί στην εξαγωγική ικανότητα LNG στις ΗΠΑ θα διατηρήσουν τις τιμές πολύ χαμηλότερες από ό,τι στην Ευρώπη και την Ασία.

Επιπλέον, όπως εκτιμά από τώρα έως το τέλος του έτους, υπάρχει κίνδυνος οι τιμές να κινηθούν ακόμη υψηλότερα από ό,τι προβλέπει επί του παρόντος, ανάλογα με το εάν οι χώρες της ΕΕ συμφωνήσουν με τη απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Εάν άλλες χώρες της ΕΕ ακολουθήσουν στην Πολωνία και τη Βουλγαρία στην άρνησή τους να πληρώσουν σε ρούβλια, τότε η απομάκρυνση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να επιταχυνθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή δελτίου ενέργειας.

Περιφερειακά αποθέματα

Μεσοπρόθεσμα, όπως σημειώνει η Capital Economics, φαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαρθρωτική αλλαγή στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, με μόνιμα χαμηλότερες ρωσικές εξαγωγές (και παραγωγή) και υψηλότερες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η ίδια αυξάνει όλες τις προβλέψεις της για τις τιμές της ενέργειας έως το 2025. Ειδικά για το φυσικό αέριο εκτιμά στην Ευρώπη από τα 108 ευρώ/ MWh στα τέλη Απριλίου, το 2022 σε μέσο όρο θα κινηθούν στα 120 ευρώ/MWh, το 2023 στα 75 ευρώ/ MWh, το 2024 στα 53 ευρώ/ MWh και το 2025 στα 30 ευρώ/ MWh, ενώ το πετρέλαιο φέτος εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 95 δισ. το βαρέλι σε μέσο όρο και το 2023 στα 75 δολάρια.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώθηκαν σταθερά το τελευταίο 12μηνο, γεγονός που εξηγεί μεγάλο μέρος της πτώσης των περιφερειακών αποθεμάτων. Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών LNG τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία, επέτρεψε κάποια ανασυγκρότηση των περιφερειακών αποθεμάτων. Τα αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, όπως τονίζει η Capital Economics, δεδομένης της εποχικής πτώσης της ζήτησης, καθώς και των υψηλών τιμών που αποτρέπουν την κατανάλωση. Αλλά εάν η ΕΕ ακολουθήσει το σχέδιό της να μειώσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία, ο ανταγωνισμός για μη ρωσικό αέριο θα παραμείνει υψηλός και θα λειτουργήσει ως κατώτατο όριο στις τιμές.

Ένας άλλος παράγοντας που θα διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλές είναι ο στόχος της ΕΕ να αυξήσει τα περιφερειακά αποθέματα φυσικού αερίου στο 80% της δυναμικότητας έως τον Νοέμβριο. Αυτός ο στόχος φαίνεται φιλόδοξος παράλληλα με τη σχεδιαζόμενη μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία. Επιπλέον, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι τους επόμενους μήνες και αυτό αποθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης αποθήκευσης από το να δημιουργούν αποθέματα σε υψηλές τιμές σήμερα για να πωλούν στη συνέχεια σε χαμηλότερες τιμές.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι εξαγωγές LNG αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους, η EIA αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μεγαλύτερη εξαγωγική ικανότητα LNG από οποιαδήποτε άλλη χώρα, στα 13,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcf/d), ξεπερνώντας την Αυστραλία με 11,4 bcf/d και το Κατάρ με 10,4 bcf/d. Η ολοκλήρωση των τερματικών σταθμών Calcasieu Pass θα αυξήσει την εξαγωγική ικανότητα φέτος, αλλά στη συνέχεια η επόμενη σαφής προσθήκη χωρητικότητας θα έρθει το 2024-25 με την ολοκλήρωση των τερματικών σταθμών Golden Pass. Έτσι, οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω φέτος και θα παραμείνουν σταθερές το 2023, πριν ανέβουν ξανά το 2024-25.

close menu