Έρευνες - Μελέτες

Απαισιόδοξοι οι νέοι στην Ελλάδα σχετικά με το μέλλον της χώρας

Βάσει των δημοσκοπήσεων σε έξι χώρες -Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο- επικρατεί βαθιά αίσθηση ανησυχίας για το μέλλον: 8 στους 10 αμφισβητούν ανοιχτά το εάν η γενιά τους πρέπει να κάνει παιδιά, καθώς αναμένουν ότι οι κοινωνίες θα γίνουν λιγότερο βιώσιμες στα επόμενα χρόνια

Δύο στους τρεις νέους Έλληνες δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της χώρας και δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο κατεστημένο και τους θεσμούς εν γένει. Αυτό, διαπιστώνει έρευνα του Allianz Foundation, η οποία καταλήγει επίσης ότι οι νέοι θεωρούν πως η οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια, η δίκαιη και φιλική κοινωνία και οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί είναι βασικές προϋποθέσεις για μια ποιοτική ζωή και για ένα μέλλον με ευημερία.

Συνολικά, βάσει των δημοσκοπήσεων σε έξι χώρες -Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο- επικρατεί βαθιά αίσθηση ανησυχίας για το μέλλον: 8 στους 10 αμφισβητούν ανοιχτά το εάν η γενιά τους πρέπει να κάνει παιδιά, καθώς αναμένουν ότι οι κοινωνίες θα γίνουν λιγότερο βιώσιμες στα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.

«Η πλειοψηφία των νέων αισθάνονται ότι οι κοινωνίες τους γίνονται λιγότερο ισότιμες, λιγότερο ασφαλείς και περισσότερο διχασμένες, και διεκδικούν τον λόγο στον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις συμφωνούν απόλυτα ότι ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα θα έπρεπε να είναι το θεμέλιο για τις μελλοντικές κοινωνίες και δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στους ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Επίσης, οι νεαροί Έλληνες ανησυχούν για τα fake news και τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, αλλά και για τη διάβρωση του συστήματος δικαιοσύνης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δρ. Simon Morris-Lange, Επικεφαλής της Έρευνας στο Allianz Foundation.

Οι προτεραιότητες για το μέλλον των Ελλήνων

Οι νέοι ενήλικες στην Ελλάδα εκφράζουν πιο εμφατικές προτεραιότητες από ό,τι οι νέοι ενήλικες στις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, εστιάζοντας στη φιλικότητα προς τα παιδιά, στις ευκαιρίες για υψηλόμισθες θέσεις εργασίας και στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ως απαραίτητες για την καθημερινή διαβίωση και την οικονομική βιωσιμότητα. Θεωρούν επίσης ότι η φιλικότητα προς το κλίμα και η χαμηλή ανισότητα είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον στο οποίο θέλουν να ζήσουν.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς

Στην Ελλάδα, οι νέοι έχουν πολύ χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης, με μόλις το ένα τρίτο (σε αντίθεση με το 45% κατά μέσο όρο) να πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Αυτή η πεποίθηση έχει οδηγήσει πολλούς από τους νέους να συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες, περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Συν τοις άλλοις, το 38% δείχνει πολύ μεγάλη δυσπιστία στους πολιτικούς (σε σύγκριση με το 20% κατά μέσο όρο σε σύνολο χωρών) και ένα εντυπωσιακό 58% είναι απόλυτα πεπεισμένο ότι τα μέσα ενημέρωσης προωθούν και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αντί να καταγράφουν και να παρουσιάζουν τα γεγονότα.

Επίσης, οι νέοι Έλληνες φαίνεται να είναι προνοητικοί απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και τα εργασιακά ζητήματα, με μεγαλύτερο ποσοστό από τους συνομηλίκους τους στις υπόλοιπες χώρες να αναλαμβάνουν ατομικές δράσεις, όπως η προσαρμογή της χρήσης ή κατανάλωσης ενέργειας, η υπεράσπιση εργασιακών θεμάτων (58% έναντι 44% κατά μέσο όρο) ή ακόμη και η επιλογή ή η αλλαγή του χώρου εργασίας τους για ηθικούς λόγους (37% έναντι 22% κατά μέσο όρο). Η δωρεά χρημάτων ή αγαθών (78%) και το μποϊκοτάζ κοινωνικά και περιβαλλοντικά ανεύθυνων προϊόντων (54%) συναντώνται επίσης πιο τακτικά στην Ελλάδα από ό,τι στο σύνολο του δείγματος (63% και 45%, αντίστοιχα).

close menu