Υποδομές

Αύξηση της κατανάλωσης νερού λόγω AI

Το κόστος κατασκευής ενός προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί. Η OpenAI  χρειάστηκε μεγάλες ποσότητες νερού, από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Raccoon και Des Moines στην κεντρική Αϊόβα, για να δροσίσει έναν ισχυρό υπερυπολογιστή που βοήθησε στην εκπαίδευση των συστημάτων AI της.

Καθώς αγωνίζονται να εκμεταλλευτούν την τεράστια ζήτηση για τη δημιουργική AI, οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της Microsoft, OpenAI και Google, έχουν αναγνωρίσει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τα εργαλεία AI τους, συνεπάγεται μεγάλα κόστη: από ακριβούς ημιαγωγούς μέχρι αύξηση στην κατανάλωση νερού και δεν μπαίνουν πάντα στις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με άρθρο του Associated Press στην τελευταία της περιβαλλοντική έκθεση, η Microsoft αποκάλυψε ότι η παγκόσμια κατανάλωση νερού της αυξήθηκε κατά 34% από το 2021 έως το 2022 (σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια γαλόνια, ή περισσότερο από 2.500 Ολυμπιακές πισίνες), μια μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια που εξωτερικοί ερευνητές συνδέουν με την έρευνά της στην AI.

Η Google ανέφερε αύξηση κατά 20% στη χρήση νερού κατά την ίδια περίοδο, την οποία οι ειδικοί επίσης την αποδίδουν κυρίως στην εργασία της στην AI. Η αύξηση της Google δεν ήταν ομοιόμορφη – ήταν σταθερή στο Όρεγκον όπου η χρήση νερού της έχει προσελκύσει τη δημόσια προσοχή, ενώ διπλασιάστηκε έξω από το Λας Βέγκας. Ήταν επίσης μεγάλη στην Αϊόβα, τραβώντας περισσότερο πόσιμο νερό στα κέντρα δεδομένων της Council Bluffs από οπουδήποτε αλλού.

Η Microsoft έκανε την πρώτη της επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο το 2019, πάνω από δύο χρόνια πριν η Startup παρουσιάσει το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 και προκαλέσει παγκόσμια έκπληξη με τις εξελίξεις της γλωσσικής και δημιουργικής AI. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο γίγαντας του λογισμικού θα παρείχε την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εκπαίδευση των μοντέλων AI.

Για να εκπαιδεύσουν τουλάχιστον ένα μέρος αυτής της εργασίας, οι δύο εταιρείες κοίταξαν προς το West Des Moines, Αϊόβα, μια πόλη 68.000 κατοίκων όπου η Microsoft έχει αναπτύξει τρία κέντρα δεδομένων για να υποστηρίξει τις υπηρεσίες cloud computing για περισσότερο από μια δεκαετία. Το τέταρτο και το πέμπτο κέντρο δεδομένων πρόκειται να ανοίξουν εκεί αργότερα μέσα στο 2023, προφανώς για να καλύψει και τις ανάγκες του ChatGPT το οποίο εμφανίζεται σε όλο και περισσότερα προϊόντα της Microsoft, από το Office μέχρι το Bing και τον πλοηγό web Edge.

«Τα κατασκευάζουν όσο πιο γρήγορα μπορούν», δήλωσε ο Steve Gaer, ο οποίος ήταν δήμαρχος της πόλης όταν η Microsoft ήρθε στην πόλη. Ο Gaer δήλωσε ότι η εταιρεία “κερδήθηκε” από τη δέσμευση της πόλης για την κατασκευή δημόσιων υποδομών και συνεισέφερε ένα «συγκλονιστικό» χρηματικό ποσό μέσω τοπικής φορολογίας που υποστηρίζουν αυτή την επένδυση.
Με αυτό το τρόπο το West Des Moines είναι ένα σχετικά αποτελεσματικό μέρος για την εκπαίδευση ενός ισχυρού συστήματος AI, ειδικά σε σύγκριση με τα κέντρα δεδομένων της Microsoft στην Αριζόνα που καταναλώνουν πολύ περισσότερο νερό για την ίδια χρήση των υπολογιστών αναφέρει ο Gaer και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιλέγουν τα Deta Centers της πόλης και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.

close menu