Προϊόντα-Υπηρεσίες

Ξεκινά σήμερα μια νέα διαδικασία πιστώσεων – Πληρωμές ανά εβδομάδα από την Εφορία

Σταθερά πλέον, κάθε 3 του μήνα θα ξεκινά από τις τράπεζες η πίστωση των επιδομάτων Market Pass

Από σήμερα Δευτέρα εγκαινιάζεται μια νέα διαδικασία πιστώσεων. Σταθερά πλέον, κάθε 3 του μήνα θα ξεκινά από τις τράπεζες η πίστωση των επιδομάτων Market Pass σε περίπου 700.000 δικαιούχους που έχουν επιλέξει να εισπράττουν την επιδότηση μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας στο κινητό τους τηλέφωνο. Την ίδια στιγμή -και για πρώτη φορά- η Εφορία καθιερώνει πρόγραμμα καταβολής επιστροφών ανά εβδομάδα, επιχειρώντας να τερματίσει (και να ξεχαστεί οριστικά) το παρελθόν των πολύμηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές των φορολογουμένων. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους και η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης.

Η πίστωση του επιδόματος Market Pass σήμερα θα γίνεται κατά κύματα, ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα που έχει επιλέξει να συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό ο κάθε δικαιούχος. Αφορά τον μήνα Απρίλιο και κλιμακώνεται από 22 ευρώ για τον άγαμο έως και 100 ευρώ για οικογένειες πολυτέκνων. Είναι ουσιαστικά η δεύτερη καταβολή που γίνεται και θα επαναλαμβάνεται σταθερά στις 3 κάθε μήνα για τους χρήστες της άυλης ψηφιακής κάρτας.

Παρότι η καταβολή γίνεται ανά μήνα, τα ποσά που πιστώνονται δεν είναι υποχρεωτικό να αναλωθούν εντός του Απριλίου. Συσσωρεύονται και το χρηματικό υπόλοιπο στην κάρτα παραμένει ενεργό προς ανάλωση μέχρι και 31 Αυγούστου 2023 (ενώ δεν αποκλείεται και ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία αυτή).

Η επόμενη πληρωμή Market Pass θα γίνει στις 3 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία και οι υπόλοιποι 2,3 εκατομμύρια δικαιούχοι, οι οποίοι δήλωσαν αριθμό ΙΒΑΝ, θα εισπράξουν μέσω κατάθεσης το επίδομα για ολόκληρη την τριμηνία Μαΐου-Ιουλίου, δηλαδή από 51 έως και 240 ευρώ ο καθένας.

Πληρωμές ανά εβδομάδα από την Εφορία

Για τις επιστροφές φόρου από την άλλη, η ΑΑΔΕ δίνει ένα ουσιαστικό κίνητρο σε όσους αναμένουν να έχουν εφέτος επιστροφή φόρου, να επισπεύσουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, που έχουν ξεκινήσει ήδη πλέον από το βράδυ της Παρασκευής.

Εφαρμόζοντας ένα νέο σύστημα, αμέσως μετά την υποβολή και αυτόματη εκκαθάριση των δηλώσεων Ε1, η ΑΑΔΕ θα ομαδοποιεί τα πιστωτικά εκκαθαριστικά και οι δικαιούχοι θα βλέπουν την επιστροφή που δικαιούνται ανά εβδομάδα, αντί για 3 μήνες μετά -ή και πολύ παραπάνω που μέχρι πολύ πρόσφατα χρειαζόταν να περιμένει κανείς για να τις εισπράξει.

Παράλληλα, υποβάλλοντας τη νέα δήλωση Ε1 ανοίγει ο δρόμος και για τους περισσότερους δικαιούχους οικογενειακών ή προνοιακών επιδομάτων να κινήσουν διαδικασίες για την είσπραξή τους, με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν πως είχαν το 2022.

close menu