Τεχνολογίες

Χάκερς κρατάνε “όμηρο” τα αρχεία του δήμου Θεσσαλονίκης και ζητάνε λύτρα 20 εκατ. ευρώ

Θύμα μεγάλης επίθεσης ransomware φαίνεται να έχει πέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ύστερα από επίθεση ομάδας χάκερ η οποία έχει “κλειδώσει” τα αρχεία του δήμου και ζητάει λύτρα για να τα “ελευθερώσει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το “Πρώτο Θέμα”, οι εκβιαστές πιθανότατα απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία του δήμου μέσω email και στην συνέχεια επικοινώνησαν με τους αρμόδιους και ζήτησαν πολλά εκατομμύρια για να τα “ξεκλειδώσουν”. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα λύτρα που έχει ζητήσει η ομάδα ανέρχονται στα 20 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως η πληροφορία να έχει επίσημα επιβεβαιωθεί.

Αμέσως ενημερωθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής και ειδική ομάδα χειριστών έχει αναλάβει προανακριτικά να εντοπίσει τους άγνωστους χάκερς, δηλαδή ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την επίθεση και προσπαθούν μέσα από τα ηλεκτρονικά ίχνη που πιθανόν άφησαν για να τους εντοπίσουν. Την ίδια ώρα η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει να κατασκευάσει και να συντηρήσει τα αρχεία προσπαθεί να αποκαταστήσει τη βλάβη.

πηγή: Πρώτο Θέμα

close menu