Εκπαίδευση - Κατάρτιση

Το Θερινό Σχολείο Ανατολικής Ευρώπης για τη Μηχανική Μάθηση έφερε κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Košice της Σλοβακίας

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του κόσμου στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης βρέθηκαν από 10 – 15 Ιουλίου 2023 στο Košice της Σλοβακίας στο πλαίσιο του φετινού Θερινού Σχολείου Ανατολικής Ευρώπης για τη Μηχανική Μάθηση (Eastern European Summer School of Machine Learning). Φέτος το θερινό σχολείο διοργανώθηκε από επιστήμονες της DeepMind, του ερευνητικού εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης της Google και της παγκόσμιας εταιρίας ψηφιακής ασφάλειας ESET που έχει την έδρα της στη Σλοβακία.

Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός θερινού σχολείου μηχανικής μάθησης γεννήθηκε από τρεις Ρουμάνους επιστήμονες του εργαστηρίου DeepMind για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο ανήκει στην Google. Το πρώτο Θερινό Σχολείο συνδιοργανώθηκε από τους Doina Precup, Razvan Pascanu και Viorica Patraucean και πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία το 2018. Κάθε χρόνο, η εκδήλωση διοργανώνεται σε διαφορετική χώρα, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τους ειδικούς. Μετά τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία, το θερινό σχολείο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σλοβακία.

Φέτος, παρακολούθησαν το Θερινό Σχολείο 160 φοιτητές από 41 χώρες, αφού πρώτα πέρασαν με επιτυχία τη διαδικασία επιλογής. Είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από 27 κορυφαίους εμπειρογνώμονες από 20 εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες από όλο τον κόσμο. Οι διαλέξεις καλύψαν θέματα Βαθιάς Μάθησης (Deep Learning), Υπολογιστικής Όρασης (Computer Vision), Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας (Natural Language Processing), ηθικής στη Μηχανική Μάθηση (Machine Learning) και εφαρμογής της Μηχανικής Μάθησης στην ιατρική και τη ρομποτική.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Yoshua Bengio, που θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος μίλησε στους φοιτητές για τη Βαθιά Μάθηση. Επίσης ο Doina Precup, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και πρόεδρος του AI Canada, καθώς και παγκοσμίως αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες από τη Σλοβακία, όπως οι Michal Valko, Jana Košecká και Peter Richtárik.

“Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα θέμα που βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση όχι μόνο στους επαγγελματίες αλλά και στην κοινωνία στο σύνολό της. Είμαστε ευτυχείς που το Košice βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για ένα φαινόμενο που θα διευκολύνει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέες προκλήσεις” δήλωσε ο Juraj Malcho, Chief Technology Officer της ESET. “Η ομάδα των ομιλητών δείχνει ότι η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και συγκεκριμένα η Σλοβακία, διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες στον τομέα της πληροφορικής. Γίνεται όλο και πιο σημαντικό οι καλύτεροι εμπειρογνώμονες να μοιράζονται την εμπειρία τους με τα νέα ταλέντα. Το θερινό σχολείο έδωσε χώρο για την ανταλλαγή γνώσεων και πιστεύουμε ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση ιδεών που θα βοηθήσουν να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο”.

TAGS:

close menu