Διεθνή

Το Facebook βάζει το χέρι στην τσέπη και πληρώνει “συγγενικά δικαιώματα” στον Γαλλικό τύπο

Το Facebook σύναψε συμφωνία με ένα μέρος του γαλλικού ημερήσιου Τύπου για να του καταβάλλει αμοιβή βάσει «συγγενικών δικαιωμάτων», μερικές εβδομάδες αφού υπέγραψε συμφωνίες του ίδιου τύπου με τις εφημερίδες Le Monde και Le Figaro.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αυτή η συμφωνία, που υπογράφηκε με τη Συμμαχία για τον Τύπο Γενικής Ενημέρωσης (APIG) που αντιπροσωπεύει κυρίως τις εθνικές και περιφερειακές εφημερίδες, «προβλέπει ότι το Facebook αποκτά και πληρώνει άδειες για συγγενικά δικαιώματα».

«Εξάλλου θα δώσει τη δυνατότητα στους εκδότες της Συμμαχίας, που το επιθυμούν, να συμμετάσχουν στο Facebook News», μια νέα υπηρεσία αφιερωμένη στην ενημέρωση, η οποία πρόκειται να λειτουργήσει στη Γαλλία τον Ιανουάριο 2022, διευκρίνισε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι όροι, στους οποίους καταλήξαμε, θα επιτρέψουν στο Facebook να εφαρμόσει την κατευθυντήρια οδηγία και το γαλλικό νόμο, ενώ θα δημιουργήσουν παράλληλα σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τους εκδότες της Συμμαχίας, ιδιαίτερα για τους πιο μικρούς εξ αυτών», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πιέρ Λουέτ, πρόεδρος της APIG και του Ομίλου Les Echos – Le Parisien, τον οποίο επικαλείται η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι δεν αναφέρονται στοιχεία για το ποσό που θα καταβάλλεται στον Τύπο ούτε η μέθοδος υπολογισμού του.

close menu