Οικονομία

Τι απαντά η ΑΑΔΕ στις καταγγελίες των λογιστών – Άμεση η αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη

«Μου κάνει εντύπωση γιατί πέρυσι δεν υπήρξαν τέτοιου είδους ανακοινώσεις ή πρόπερυσι και υπάρχουν ειδικά φέτος» υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών

«Όλη η διαδικασία, που ακολουθείται φέτος, όχι μόνο δε διαφέρει από αυτή των προηγούμενων χρόνων, αλλά είναι και ακόμα απλούστερη για τους φορολογουμένους» απαντά η ΑΑΔΕ στους λογιστές – φοροτεχνικούς για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων για να προσθέσει ότι «όλα αυτά έχουν ανακοινωθεί εγκαίρως και ήταν σε πλήρη γνώση των λογιστών – φοροτεχνικών από την πρώτη στιγμή». «Καθήκον όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι η έγκαιρη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν, με σκοπό την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων, και όχι η δημιουργία εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων».

Ειδικότερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Με αφορμή ανακοίνωση λογιστών – φοροτεχνικών για τη προσυμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει τα ακόλουθα:

Ως προς την προσυμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ακολουθήθηκε και φέτος η διαδικασία που ακολουθείται κάθε χρόνο και η οποία είναι γνωστή στους λογιστές-φοροτεχνικούς.

Ειδικότερα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι δηλώσεις των φορολογουμένων είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από τους υπόχρεους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιοι φορείς, εργοδότες κλπ), οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την ορθή και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών, και τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους, όπου απαιτείται.

Αντίστοιχα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα προσυμπληρωμένα δεδομένα και να διορθώσουν – συμπληρώσουν άμεσα τα στοιχεία που τους αφορούν ή να επικοινωνήσουν με τον φορέα που τα έχει αποστείλει, για να προβεί ο φορέας στη διόρθωση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Τα παραπάνω είναι γνωστά στους λογιστές φοροτεχνικούς και ζητήματα που τυχόν ανέκυπταν στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τους λογιστές φοροτεχνικούς, χωρίς αντίστοιχες δημόσιες ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να προξενεί απορία η σκοπιμότητα της εν λόγω ανακοίνωσης.

Περαιτέρω, για πρώτη φορά φέτος, δόθηκε η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια πολίτες με εισοδήματα κατά κύριο λόγο από μισθούς ή συντάξεις, να δουν τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί γι’ αυτούς στην ΑΑΔΕ, καθώς και τον φόρο που προκύπτει με βάση αυτά. Όπως από την πρώτη στιγμή έχει ειπωθεί, εάν οι πολίτες αυτοί ελέγξουν ότι τα στοιχεία είναι σωστά ή πλήρη, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ στις 2/7/2024. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης χωρίς κυρώσεις μέχρι τις 26/7/2024.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, για πρώτη φορά φέτος, η ΑΑΔΕ θα ειδοποιήσει φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δηλώσεις ή εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία των 1,3 εκατομμυρίων πολιτών για τυχόν μεταβολές στα δεδομένα τους από τους φορείς, ώστε να τα ελέγξουν εκ νέου και να προβούν σε τροποποιητική δήλωση, εφόσον απαιτείται.

Συνεπώς, όλη η διαδικασία, που ακολουθείται φέτος, όχι μόνο δε διαφέρει από αυτή των προηγούμενων χρόνων, αλλά είναι και ακόμα απλούστερη για τους φορολογουμένους. Επιπλέον, όλα αυτά έχουν ανακοινωθεί εγκαίρως και ήταν σε πλήρη γνώση των λογιστών – φοροτεχνικών από την πρώτη στιγμή.

Καθήκον όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων είναι η έγκαιρη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αντιμετώπιση όποιων ζητημάτων ανακύπτουν, με σκοπό την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων, και όχι η δημιουργία εντυπώσεων για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών σκοπιμοτήτων.

Τι δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, πριν την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη στις καταγγελίες από την πλευρά των λογιστών για λάθη σε προσυμπληρωμένους κωδικούς, που δημιουργούν προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι, «Το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, καταρχάς, υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος ποια είναι η διαφορά; Η υπογραφή. Δηλαδή πέρσι απαιτείτο ούτως ή άλλως η υπογραφή του φορολογούμενου. Τώρα εάν δεν υπάρξει υπογραφή μέσα στις προθεσμίες, θεωρείται ότι ο φορολογούμενος αποδέχτηκε. Όλο αυτό για τι γίνεται; Γίνεται εδώ και χρόνια και εξελίσσεται από φέτος περαιτέρω, για να περιοριστεί ο κόπος των φορολογουμένων, το τρέξιμο δεξιά και αριστερά για να συλλέγουν στοιχεία και τα έξοδα, τα οποία εισπράττουν με μορφή εσόδων οι λογιστές. Να είμαστε τελείως καθαροί.

Υπήρξε αυτή η ανακοίνωση. Ζήτησα από την ΑΑΔΕ να εξετάσει το θέμα. Να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε πτυχή που χρήζει αντιμετώπισης. Εν πάση περιπτώσει εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Με την επιφύλαξη της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ όμως, εγώ ως Υπουργός Οικονομικών θέλω να σημειώσω ότι πάντως σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά τα οποία συλλέγονται από τον ΕΦΚΑ, από τις τράπεζες κ.λπ. δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα περσινά στοιχεία. Διότι ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Αντιθέτως φέτος γίνεται ένα βήμα μπροστά λόγω της λογικής, την οποία μόλις σας εξήγησα.

Μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιο είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφτεί.

Πάντως θέλω να διαβεβαιώσω ότι προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις. Θα εξετάσει η ΑΑΔΕ με προσοχή και θα απαντήσει με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτηματικά που θέτει η Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών.

Θέλω να ξέρουν οι φορολογούμενοι ότι γίνονται σταθερά βήματα μπροστά στη φορολογία και στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος: Με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, με το myDATA, με τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Με πολλά και διαφορετικά βήματα. Και αυτά τα βήματα θα τα διαφυλάξουμε. Προσπαθούμε να είμαστε σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση παντού. Το αυτό ισχύει και στα θέματα του φορολογικού συστήματος. Και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να δείχνουν τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Και ο νοών νοείτω».

Τι καταγγέλλουν οι λογιστές

Λάθη, καθυστερήσεις και παραλείψεις εντοπίζουν λογιστές και φορολογούμενοι στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τους επαγγελματίες του κλάδου να θεωρούν αδύνατο να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα το φετινό έργο έως τις 26 Ιουλίου.

Έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν «ανέβει» ακόμα στο taxisnet, ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν αποστείλει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη και το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο σίγουρο είναι πως 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι των οποίων οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα υποβληθούν αυτόματα στις 2 Ιουλίου, αν δεν έχει προηγηθεί η υποβολή τους, θα πρέπει να περάσουν από κόσκινο τις δηλώσεις τους, είτε οι ίδιοι είτε οι λογιστές τους, για να μην υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα στη συνέχεια.

Οικονομικό Επιμελητήριο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών σημειώνει πως παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. «Οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες υπέβαλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρείες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματά τους με τα νέα έντυπα φορολογίας, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, φέτος, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης προχώρησε στη συγκρότηση άτυπης ομάδας καταγραφής για την άμεση επίλυσή τους. Πράγματι, σύμφωνα με την ΠΟΦΕΕ, στις 26 Απριλίου διαπιστώθηκε πως δεν εκτυπώνονταν τα εκκαθαριστικά και στις 27 το πρόβλημα επιλύθηκε, όπως επίσης και το απίστευτο: το σύστημα έβγαζε πιστωτικό εκκαθαριστικό ακόμα και σε μη πιστωτικές δηλώσεις. Τέτοια θέματα, που σχετίζονται κυρίως με την ΑΑΔΕ, φαίνεται να λύνονται γρήγορα. Το πρόβλημα παραμένει όμως σε σωρεία άλλων περιπτώσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΦΕΕ:

Η επιστρεπτέα προκαταβολή στον κωδικό 727 δεν έχει συμπληρωθεί.
Εντοπίζονται λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων.
Δεν έχουν ανέβει τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων.
Διάφορα υπουργεία (π.χ. όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης), υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι δήμοι δεν έχουν ανεβάσει ακόμα βεβαιώσεις αποδοχών.
Εμφανίζονται προβλήματα με τις παρακρατήσεις ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια – λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης.
Εντοπίστηκαν λάθη στη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών – αφορά γεωργικές επιχειρήσεις.
Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν φαίνονται στο Ε1.
Οι λογιστές καταγράφουν και πολλά παράπονα από υπερήλικες για το γεγονός ότι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος τον IBAN -τον οποίο δεν γνωρίζουν- ως προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης. Η πρόβλεψη αυτή, παρότι συνεπάγεται ταλαιπωρία για ορισμένους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας, είναι απαραίτητη καθώς η ΑΑΔΕ, λόγω έλλειψης IBAN, αναζητά μάταια 185.000 φορολογούμενους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 60 εκατ. ευρώ.

close menu