Πληροφορική

Στις ΤΕΡΝΑ-RENCO τα data centers της Microsoft

H κοινοπραξία των εταιρειών ΤΕΡΝΑ-RENCO θα αναλάβει την κατασκευή των data centers της Microsoft, σε Σπάτα και Κορωπί, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της ημέρας.

Η κατασκευή των data centers, μια επένδυση ενσωματώθηκε στο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο των Στρατηγικών Επενδύσεων, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο, σχεδόν 3,5 χρόνια μετά την κατάθεση του φακέλου της επένδυσης και την γνωστοποίηση της πρόθεσης της εταιρείας. Όπως ανέφερε η η διευθύνουσα σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, τη Κύπρο και την Μάλτα, Γιάννα Ανδρονοπούλου, έχουν ληφθεί οι άδειες για τις πρόδρομες εργασίες, μια διαδικασία που πήρε περισσότερο χρόνο από την αρχικλή εκτίμηση και τις προθέσεις της εταιρείας, καθώς το 2023 η αγορά “πάγωσε” λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων.

Τι αφορά η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Το επιχειρηματικό σχέδιο «Επενδύσεις σε Data Centers στην Ελλάδα» αφορά την κατασκευή/ανάπτυξη τριών (3) νέων Data Centers (Κέντρων Δεδομένων) στην περιοχή της Αττικής.

Ένα στην περιοχή των Σπάτων και δύο στην περιοχή του Κορωπίου, και όλα μαζί θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους. Ωστόσο, η δυναμικότητα του Κέντρου Δεδομένων στα Σπάτα (19,2 MW) θα είναι η διπλάσια από αυτή των Κέντρων Δεδομένων που θα εγκατασταθούν στο Κορωπί (9,6 MW).

Η προώθηση αυτού του έργου γίνεται από τη Microsoft και συγκεκριμένα από τη «Microsoft Operations 4733 Hellas Single Μέλος Α.Ε.», που ιδρύθηκε το 2021 ειδικά για την ανάπτυξη και λειτουργία του Data Center στην Ελλάδα.

To σύνολο της επένδυσης και για τα τρία data centers αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά εντός της προσεχούς τριετίας.

Τεχνικός Σύμβουλος του έργου και costruction administrator είναι η AECOM η οποία ξεκίνησε από το due diligence και ολοκλήρωσε συμβάλοντας σημαντικά στην ωρίμανση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, project manager έχει αναλάβει η Hill International.

Το συνολικό κόστο ανέρχεται σε 976.168.800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το κόστος περιλαμβάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (software, hardware, servers κ.α.) ποσού 746.548.800 ευρώ. Όπως και τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκταετίας ύψους 229.620.000 ευρώ για μισθοδοσία, διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κ.α.

close menu