Διεθνή

Στα ιπτάμενα ΙΧ εστιάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Μέχρι το 2030, το 60% του πληθυσμού παγκοσμίως θα μεταναστεύσει στις πόλεις, γεγονός που θα ασκήσει τεράστια πίεση στις αστικές μεταφορές. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για αστικές εναέριες μετακινήσεις μικρών αποστάσεων θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση για supercars χαμηλών εκπομπών ρύπων αναμένεται να “εκτοξεύσει” την αγορά, η οποία το 2021 διαμορφώνεται στα 55 εκατ. δολ.

Τα εν λόγω συμπεράσματα, προκύπτουν από έρευνα της Fortune Business Insights για την παγκόσμια αγορά των ιπτάμενων αυτοκινήτων και επανδρωμένων drones και στην οποία επισημαίνεται ότι, τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αποτελούν “στοίχημα” για αρκετούς επενδυτές.

Ο Larry Page, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, ήταν από τους πρώτους που αναγνώρισαν τις δυνατότητές τους, χρηματοδοτώντας τρεις εταιρείες: την Zee Aero, την Opener και την Kitty Hawk. Ο Sebastian Thrun, ιδρυτής της self-driving ομάδας της Google έγινε CEO της startup Kitty Hawk.

Η πανδημία του COVID-19 είχε ισχυρό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά λόγω των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν. Φυσικά σ’ αυτό το πλαίσιο και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας και γενικά των μεταφορών δέχτηκαν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα καθώς η διακοπή διασυνοριακών συναλλαγών έβαλε στον “πάγο” πολλές παραγγελίες.

Την ίδια στιγμή, η νέα εργασιακή κουλτούρα του remote working, της απομακρυσμένης εργασίας, επίσης μειώνει τη χρήση αυτοκινήτων και γενικά μέσων μεταφοράς.

Παρά τις παραπάνω δυσκολίες όμως το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαμορφωθεί από σημαντικούς παράγοντες όπως η άνοδος της αστικοποίησης, το δημογραφικό πρόβλημα σε πολλές χώρες, την αυξανόμενη ανάγκη για ασφαλή οδήγηση και την κατακόρυφη αύξηση ζήτησης “πράσινων” οχημάτων.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, με βάση τον τύπο του προϊόντος, η αγορά χωρίζεται σε ιπτάμενα αυτοκίνητα και επιβατικά drones. Στο άμεσο μέλλον τα επιβατικά drones ή αλλιώς τα επιβατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV – Unmanned Aerial Vehicles) αναμένεται να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Τα επιβατικά drones με τη σειρά τους χωρίζονται σε στρατιωτικά, εμπορικά και πολιτικά. Για την ώρα, ο στρατιωτικός κλάδος έχει τη μεγαλύτερη απήχηση.

Γεωγραφικά, η αγορά “ανθίζει” σε ΗΠΑ, Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σκανδιναβία), Ασία – Ειρηνικό (Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία, Αυστραλία, Νοτιοανατολική Ασία), Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Μεξικό), Μέση Ανατολή και Αφρική (Νότια Αφρική, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

close menu