Υπηρεσίες

Ψηφιακό “κόσκινο” της ΑΑΔΕ για 140 χιλ. κατοικίες τύπου Airbnb

Πρωτόκολλο συνεργασίας αναμένεται να υπογράψει εντός του μήνα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO προκειμένου να εντοπιστούν και αποκαλυφθούν κρυφά εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Με το νέο μνημόνιο συνεργασίας, οι πλατφόρμες θα παρέχουν στην ΑΑΔΕ περισσότερα, πιο αναλυτικά και ποιοτικά στοιχεία για το οικονομικό προφίλ των ιδιοκτητών και διαχειριστών και για το είδος των ακινήτων που εκμισθώνονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 είχαν δηλωθεί εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι φέτος, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ.

Στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, VRBO) είχαν εγγραφεί 140.000 ακίνητα το 2022 και η διασταύρωση που έτρεξε η ΑΑΔΕ έδειξε ότι:

  • Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.
  • Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με «μαϊμού» ΑΜΑ δηλαδή για 34.188 ακίνητα οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
  • Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «ξηλώθηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Με «έξυπνα» εργαλεία, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ετοιμάζονται από την 1η Ιουλίου να ξεκινήσουν ελέγχους και διασταυρώσεις σε ακίνητα και εισοδήματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι φορο-ελεγκτές θα ψάχνουν κάθε μήνα τα στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τις κρατήσεις και τα έσοδα που αποκτούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ.

close menu