Επιχειρήσεις

Πρόστιμα στις εταιρείες delivery ”μοιράζουν” οι Βρυξέλλες 

Πρόστιμο 400 εκατ. αναμένει πληρώσει ο γερμανικός εταιρικός κολοσσός Delivery Hero, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.

Ειδικότερα, η Koμισιόν ερευνά την υπόθεση εδώ και χρόνια και χθες, Κυριακή (07.07.24) το βράδυ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να αναμένει ένα σημαντικά υψηλότερο πρόστιμο από τις Βρυξέλλες.

Η Delivery Hero (σ.σ. στη “διεθνή κοινότητα” της οποίας ανήκει η efood στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το portal της Delivery Hero) είχε προηγουμένως βάλει στην άκρη μόνο 186 εκατομμύρια ευρώ για τη σύγκρουση με την Κομισιόν, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Τώρα ο όμιλος πρέπει να αναμένει πρόστιμο άνω των 400 εκατ. ευρώ και αυξάνει ανάλογα τις προβλέψεις του, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Η επόμενη κακή είδηση για την Delivery Hero προκάλεσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πωλήσεις στο χρηματιστήριο. Η μετοχή, η οποία πρόσφατα είχε ανακάμψει κάπως, αρχικά υποχώρησε κατά περίπου 17% , σήμερα, αν και η πτώση υποχώρησε, αργότερα, έφτασε στο 6%.

Αρχικά, οι έρευνες της αρχής ανταγωνισμού της ΕΕ επικεντρώθηκαν στον υποτιθέμενο διαμοιρασμό των αγορών μεταξύ της Delivery Hero και του ισπανικού ανταγωνιστή της Glovo, ο οποίος εξαγοράστηκε στις αρχές του 2022.

Και οι δύο εταιρείες είχαν προηγουμένως πουλήσει η μία τις εθνικές εταιρείες της άλλης, για να εξορθολογίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Delivery Hero: Αντιμετωπίζει πρόστιμο και στην Ισπανία

Οι υποψίες για σχηματισμό καρτέλ δεν έχουν σταματήσει εκεί. Υπάρχουν πλέον υποψίες και για την ανταλλαγή εμπορικά ευαίσθητων δεδομένων και για τη συμφωνία απαγόρευσης της λαθροχειρίας εργαζομένων. Στο πλαίσιο των ερευνών, τα γραφεία στο Βερολίνο και τη Βαρκελώνη ερευνήθηκαν δύο φορές αιφνιδιαστικά από τις αρχές ανταγωνισμού. Η Delivery Hero υπογράμμισε ότι συνεργάζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Glovo δεν βρίσκεται μόνο στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η θυγατρική της Delivery Hero στην Ισπανία βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους έως και 300 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την έκθεση, η Glovo δεν αντιμετώπιζε ορισμένους οδηγούς διανομής ως υπαλλήλους.

Οι συνεχιζόμενες έρευνες της Επιτροπής της ΕΕ και η υπόθεση της εργατικής νομοθεσίας δεν είναι επί του παρόντος τα μόνα προβλήματα της Delivery Hero. Η εταιρεία εξακολουθεί να αναζητά οικονομικό διευθυντή μετά την αποχώρηση του Εμανουέλ Τομασίν (Emmanuel Thomassin). Η Mαρί – Αν Ποπ (Marie-Anne Popp) κατέχει τώρα τη θέση, αλλά μόνο προσωρινά.

Παράλληλα, η πρόσφατη είδηση ότι ο κινεζικός ανταγωνιστής Meituan σχεδιάζει να ξεκινήσει την εφαρμογή Keeta στη Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει αναστάτωση. Μέχρι στιγμής, η Meituan έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, γεγονός που έχει ωφελήσει την Delivery Hero.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής Κλεμέντ Τζενελότ (Clément Genelot) από την Bryan, Garnier & Co. δήλωσε σχετικά με τις πολλές αρνητικές ειδήσεις του τελευταίου διαστήματος: «Σε συνδυασμό, επιβαρύνουν το μυαλό των επενδυτών και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα δυσπιστίας. Σε κάνει να αναρωτιέσαι τι άλλο συμβαίνει στο παρασκήνιο».

close menu