Επιχειρήσεις

Προσωρινό μπλόκο στο deal Activision – Microsoft

Η εξαγορά μαμούθ ύψους 68,7 δισ. δολαρίων, που είχε αναγγελθεί πριν από ενάμισι χρόνο, προκάλεσε την παρέμβαση της FTC καθώς  πληθαίνουν οι ανησυχίες για ενστάσεις φορέων για το τοπίο που θα διαμορφώσει στην αγορά

Δεκτό έγινε από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ το αίτημα αίτημα της Αρχής Προστασίας του Ανταγωνισμού Επιτροπής Εμπορίου (FTC) να μπλοκάρει προσωρινά την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, ενώ ορίστηκε νέα ακρόαση για την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εξαγορά μαμούθ ύψους 68,7 δισ. δολαρίων, που είχε αναγγελθεί πριν από ενάμισι χρόνο, προκάλεσε την παρέμβαση της FTC καθώς  πληθαίνουν οι ανησυχίες για ενστάσεις φορέων για το τοπίο που θα διαμορφώσει στην αγορά, μετατρέποντας την Microsoft στον τρίτο μεγαλύτερο παίχτη της αγοράς videogames στον κόσμο. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για την εξαγορά τον προηγούμενο μήνα.  Αντίθετα, βέτο άσκησαν οι βρετανικές αρχές, επικαλούμενες την προστασία του ανταγωνισμού στην αγορά του cloud gaming.

Η FTC είχε ήδη κινήσει διοικητική διαδικασία για να εξακριβώσει αν και ποιοι κίνδυνοι εγείρονται από την εξαγορά αυτή και μια πρώτη ακροαματική διαδικασία αναμένεται να γίνει στις αρχές Αυγούστου, όμως δημοσιεύματα του Τύπου «υποδεικνύουν ότι (η Microsoft και η Activision) εξετάζουν σοβαρά την οριστικοποίηση της εξαγοράς» παρά τη συγκεκριμένη διαδικασία και την απαγόρευση της CMA, της βρετανικής αρχής, σημειώνεται στο αίτημα που υποβλήθηκε προχθές.

Ζήτησε έτσι ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί προσωρινή απαγόρευση. Αυτή αναμένεται να γίνει την 22η και 23η Ιουνίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Η κίνηση που έχει προταθεί «θα επιτρέψει στη Microsoft να συνεχίσει να παίρνει τον έλεγχο βιντεοπαιχνιδιών μεγάλης αξίας», επιχειρηματολόγησε η FTC.

«Ελέγχοντας το περιεχόμενο της Activision η Microsoft θα μπορούσε, και θα είχε συμφέρον, να περιορίσει το περιεχόμενο αυτό, ή να μειώσει την ποιότητά του κατά τρόπο που θα έπληττε τον ανταγωνισμό μεταξύ άλλων σε όρους ποιότητας, τιμών και καινοτομίας», σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομοσπονδιακή αρχή.

Οι δύο εταιρείες, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι το deal θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες επιλογές και περισσότερο ανταγωνισμό στην αγορά, προς όφελος των παικτών, των θέσεων εργασίας και των μετόχων τους. Τόνισαν δε πως υποδέχονται θετικά την παρέμβαση της FTC, εκτιμώντας ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο της Activision Blizzard περιλαμβάνει κορυφαία παιχνίδια της αγοράς, όπως όπως τα Call of Duty, Candy Crash, World of Warcraft, Diablo και Overwatch.

close menu