Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Παπαστεργίου: Η ψηφιακή διαδικασία εισόδου στα γήπεδα διαρκεί 10”

Το σημαντικό είναι ότι απαλλάσσονται εκατοντάδες αστυνομικοί, αλλά παράλληλα επιστρέφουν οικογένειες στα γήπεδα με σιγουριά, είπε ο κ. Παπαστεργίου

Για την επιστροφή στις κερκίδες τόσο για τους αγώνες της Super League 1, όσο και του ελληνικού Κυπέλλου ψηφιακά με εισιτήριο στο Gov.gr Wallet, μίλησε στο ΕΡΤnews o Υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Για ένα μήνα το παλαιό σύστημα εισόδου θα είναι παράλληλο της νέας ψηφιακής ταυτοπροσωπίας «για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να μπορέσουν να εξοικειωθούν και να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, με το τρίπτυχο της αλλαγής της νομοθεσίας, που από τον Φλεβάρη έφερε ορατά αποτελέσματα κατά της οπαδικής βίας», όπως είπε ο υπουργός.

Μίλησε για διαδικασία 10 δευτερολέπτων χωρίς ουρές και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με το ψηφιακό εισιτήριο (tickets.gov.gr)  αναφορικά με την είσοδο ανηλίκων, αλλοδαπών και υπερήλικων, καθώς και εκείνων που δεν έχουν smart phone.

«Από την ώρα που έχεις εισάγει το εισιτήριό σου στο Gov.gr Wallet, κάτι το οποίο μπορείς να το κάνεις νωρίτερα από την Κυριακή, απλά ανοίγεις το εισιτήριό σου, περνάς από τις μεταλλικές θύρες εισόδου (τουρνικέ), σκανάρεται και μπαίνεις σε μια διαδικασία που το πολύ διαρκεί 10 δευτερόλεπτα», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το σημαντικό είναι ότι απαλλάσσονται εκατοντάδες αστυνομικοί, αλλά παράλληλα επιστρέφουν οικογένειες στα γήπεδα με σιγουριά ότι δίπλα τους δεν κάθεται στις κερκίδες άτομο από μαύρη λίστα».

Προσέξαμε να μη δημιουργήσουμε περαιτέρω ουρές και αποφασίσαμε μαζί με τον Γιάννη Βρούτση να δοθεί για ένα μήνα παράταση στη λειτουργία του παλαιού συστήματος παράλληλα με τη λειτουργία του νέου συστήματος για να το μάθουμε.

Οι ομάδες είναι έτοιμες, εμείς είμαστε έτοιμοι. Θα πρέπει και ο κόσμος, οι φίλαθλοι να συνηθίσουν αυτό το νέο τρόπο εισαγωγής», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η αρχή γίνεται στο ποδόσφαιρο και από το Σεπτέμβρη έπονται νέες αποφάσεις, Οι ομάδες και η αστυνομία λένε είναι πως και 50 άνθρωποι από τους 30.000 φιλάθλους που θα είναι σε ένα γήπεδο αν μείνουν απ έξω γιατί κάτι έγινε με το κινητό τους, δεν είχαν καταλάβει ότι έπρεπε να κατεβάσουν το ψηφιακό πορτοφόλι, είναι πρόβλημα, γι αυτό και δίνουμε περίοδο ανοχής».

Δύο εκατομμύρια πολίτες χρησιμοποιούν την εφαρμογή Gov.gr Wallet επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου, και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις. Στα 4 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, προστέθηκαν 200.000 το τελευταίο διάστημα. Αυτή την ώρα περίπου 10.000 άνθρωποι πέρασαν τα «διαρκείας» τους από τα 80.000 διαρκείας που υπάρχουν στο σύνολο, πράγμα το οποίο δείχνει ότι η διαδικασία προχωράει κανονικά», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.,

Σχετικά με φίλαθλο που δεν έχει κωδικούς στο taxisnet, προβλέπεται ότι σκανάρεται το διαβατήριο.

Για παιδιά κάτω από 15, «αγοράζουμε το εισιτήριο όπως το αγοράζαμε και το εισάγουμε στο δικό μας πορτοφόλι». Τα παιδιά πλέον μπορούν να γραφτούν και στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας στο Taxisnet και συνήθως έχουν κινητό, όπως αναφέρθηκε.

Για άτομα άνω των 67 ετών και όσους δεν έχουν smartphone, θα υπάρχει ειδική θύρα στο γήπεδο ώστε η ταυτοποίηση να γίνεται με τον κλασικό τρόπο.

Τα εμπορικά ζητήματα, όπως η μεταφορά ή μεταβίβαση εισιτηρίου αφορούν τις ΠΑΕ και όχι την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Ισχύει ο νόμος του 15 περί ταυτοποίησης, είπε ο κ. Παπαστεργίου, αναφέροντας ότι κάποιες ομάδες είναι πολύ πιο αυστηρές ως προς την ταυτοποίηση εισιτηρίου διαρκείας τρίτου προσώπου».

Για τις ταυτότητες προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός είπε ότι όσοι δεν έχουν πολιτικές ταυτότητες, μπορούν κανονικά να κατεβάσουν το Gov.gr Walletκαι να βάλουν μέσα το εισιτήριο.

Τα γήπεδα άνοιξαν με μια νέα νομοθεσία, με αυτοματοποίηση των ποινών, με γκρίνια από τις ομάδες για τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Παρόλα αυτά άνοιξαν πολύ πιο ήσυχα, πολύ πιο ήρεμα, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στις οικογένειες να ξέρουν πως αυτός ο οποίος κάθεται δίπλα δεν βρίσκεται σε μαύρη λίστα, πρόσθεσε.

Κλείνοντας απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις νέες ταυτότητες, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα δεν ήταν εύκολη, αλλά ο φάκελος ετοιμάζεται ώστε «το τέλος της Άνοιξης θα μας βρει με προσωπικό αριθμό».

close menu