Επί παντος επιστητού

OLIVE OIL ON THE ROCKS AND WHISKEY DRESSING IN SALAD

του Γιάννη Χαλαβαζή

Αν δεν το παρατηρήσατε στα σούπερ μάρκετ το ελαιόλαδο ξεπέρασε την τιμή του ουίσκι και άλλων οινοπνευματωδών ποτών. Ίσως και να έπρεπε η τιμή στο ουίσκι να ξεπεράσει μίας υπερτροφής, όπως χαρακτηρίζεται το ελαιόλαδο από τις κατευθύνσεις του μάρκετινγκ που ωθούν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων.

Όμως . . .

Όμως δεν μιλάμε για υπέρ τροφές, αλλά για την καθημερινή διατροφή εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών, που αιώνες τώρα διατρέφονται με ελαιόλαδο. Δυστυχώς η αυξημένη τιμή του ελαιόλαδου θα παραμείνει υψηλή με ότι αυτό σημαίνει για τις αλλαγές, επί τα χείρω, στη διατροφή εκατομμυρίων Ελλήνων.
Και το ερώτημα είναι, αν η ραγδαία αύξηση μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Δεν είμαι ειδικός για να το ξέρω. Άλλωστε και ο τενεκές του (πραγματικά) έξτρα παρθένου ελαιολάδου που διατρέφεται η οικογένειά μου δεκαετίες τώρα, έχει αυξηθεί υπέρμετρα παρά το γεγονός της ιδιοπαραγωγής του.

To επίδικόν προφανώς είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός των τροφίμων, παράγοντες που δεν θα μειωθούν στην Ελλάδα.
Οι αιτίες εντοπίζονται στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης των αγαθών διατροφής και στην βαθιά ολιγοπωλιακή δομή της οικονομίας.

Αυτά τα δυσμενή θέματα μόνο πρόθυμες κυβερνήσεις μπορούν να τα λύσουν και προφανέστατα όχι με βάουτσερς.

close menu