Τεχνολογίες

Οι απαγορεύσεις του Κρεμλίνου “απογείωσαν” 4.375% την χρήση VPN

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (VPN) στην Ρωσία, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να μπλοκάρει ή να περιορίσει την πρόσβαση σε ξένες πλατφόρμες και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Top10VPN, οι αναζητήσεις σχετικές με VPN αυξήθηκαν κατά 1.092% τις τελευταίες 30 ημέρες και εντάθηκαν όταν η Ρωσική κυβέρνηση απαγόρευσε τουλάχιστον 200 ενημερωτικές σελίδες, σε μια εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής των διαφωνούντων με την εισβολή στην Ουκρανία. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία απαγόρευσε την πρόσβαση σε Facebook και Twitter ενώ πέρασε και νόμο που προβλέπει κάθειρξη έως και 15 ετών σε όποιον διαδίδει “ψευδείς πληροφορίες” σχετικά με την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία. Καθώς η Ρωσία διακόπτει την πρόσβασή της σε αυτούς τους ιστότοπους, άλλες πλατφόρμες όπως το TikTok, η Amazon και το Netflix, έχουν αποσύρει οικειοθελώς τις υπηρεσίες τους από τη χώρα σύμφωνα με τις βαριές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, εντείνοντας περαιτέρω τη ζήτηση για VPN.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο AppFigures, οι λήψεις VPN αυξήθηκαν κατά 4.375%, από μέσο όρο 16.000 την ημέρα σε περισσότερες από 700.000 ημερησίως από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά.

“Στο δεκαήμερο 24 Φεβρουαρίου-5 Μαρτίου, οι 10 κορυφαίες εφαρμογές VPN στο Appstore και το Google Play είχαν πάνω από 4,6 εκατ. λήψεις, με τις εκτιμήσεις μας να είναι πολύ συντηρητικές” ανέφερε η εταιρεία.

Ομοίως, η βρετανική ExpressVPN έχει σημειώσει αύξηση 330% στην επισκεψιμότητα από την Ρωσία, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της εταιρείας. Αντίστοιχα, εκπρόσωπος του Surfshark ανέφερε πως οι μέσες εβδομαδιαίες πωλήσεις VPN αυξήθηκαν 35 φορές από την έναρξη της εισβολής. «Η τελευταία φορά που είδαμε παρόμοια αύξηση στις πωλήσεις ήταν όταν η Κίνα ψήφισε τον “Hong Kong Security Law” τον Μάιο του 2020», ανέφερε η εταιρεία.

Το Dark Web στην υπηρεσία της ενημέρωσης

Παρά το γεγονός της απαγόρευσης πρόσβασης στις υπηρεσίες του από την ρωσική κυβέρνηση, το Twitter γνωστοποίησε πως πια περιλαμβάνει τον Tor onion στην λίστα με τα υποστηριζόμενα προγράμματα περιήγησης, σε μια προσπάθεια για “πλήρη αποκατάσταση” της πρόσβασης στις υπηρεσίες του στη Ρωσία.

Το Tor λειτουργεί δρομολογώντας τη σύνδεση ενός χρήστη μέσω των υπολογιστών άλλων χρηστών σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τον ουσιαστικά ανώνυμο και ικανό να παραβιάσει τους περιορισμούς στο διαδίκτυο μιας χώρας. Το πρόγραμμα περιήγησης είναι επίσης γνωστό ως λογισμικό που επιτρέπει την πρόσβαση στο “Dark Web”, ή σε κρυφούς ιστότοπους που χρησιμοποιούνται συχνά για παράνομους σκοπούς και στη μαύρη αγορά.

close menu