Πληροφορική

O Sam Altman εντάσσεται στην Microsoft σε ένα νέο τμήμα ανάπτυξης εξελιγμένης ΑΙ

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο ανατροπών, ο ίδιος ο Satya Nadella ανακοίνωσε πριν από λίγο με ένα post ότι οι δυο συνιδρυτές της OpenAI, Sam Altman και Greg Brockman, εντάσσονται στην Microsoft για να ηγηθούν μιας «νέας προηγμένης ερευνητικής ομάδας AI», επισφραγίζοντας μια έντονη τριήμερη διαπραγμάτευση μετά την απροσδόκητη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI να απολύσει τον CEO Sam Altman, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Πολλά στελέχη της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή Greg Brockman, εγκατέλειψαν την εταιρεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας τo Σάββατο. Ο Nadella δήλωσε ότι ο Altman και ο Brockman θα ενωθούν με «συναδέλφους», γεγονός που υποδηλώνει ότι η Microsoft προσλαμβάνει επίσης πολλούς άλλους ανθρώπους που έφυγαν από την OpenAI το Σαββατοκύριακο.

«Ανυπομονούμε να κινηθούμε γρήγορα για να τους παρέχουμε τους πόρους που απαιτούνται για την επιτυχία τους», δήλωσε ο Nadella, σε αυτό που πολλοί ειδικοί και επιχειρηματίες τεχνολογίας χαρακτήρισαν ως παράδειγμα «απίστευτης εκτέλεσης».
Ο Nadella, του οποίου η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και έχει αποκτήσει σχεδόν το 50% των μετοχών της εταιρείας, δήλωσε ότι η Microsoft παραμένει αφοσιωμένη στην Startup:
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεργασία μας με την OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στον οδικό χάρτη των προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τον Emmett Shear και τη νέα ηγετική ομάδα της OpenAI και να συνεργαστούμε μαζί τους», πρόσθεσε ο Nadella.

To ιστορικό της απόλυσης Altman

  • Tην Παρασκευή το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI απολύει ξαφνικά τον CEO, Sam Altman, επειδή δεν ήταν «σταθερά ειλικρινής» στις συνομιλίες του μαζί τους, εξοργίζοντας πολλά στελέχη της OpenAI. «Το διοικητικό συμβούλιο είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις δραστικές ενέργειές τους και δεν το έκαναν», έγραψε ο Andrej Karpathy, ερευνητής στην OpenAI, στο X.
  • Μετά την απόλυση Altman διορίστηκε προσωρινή CEO, η CTO της OpenAI, Mira Murati.
  • H απόφαση αυτή ξαφνιάζει τους επενδυτές της OpenAI και ζητούν από το διοικητικό συμβούλιο να επανατοποθετήσει τον Sam Altman ως διευθύνοντα σύμβουλο μεταξύ αυτών, η Microsoft, η Thrive Capital και η Tiger Global Management.
  • Υπήρξε μια προθεσμία, το απόγευμα του Σαββάτου κατά την οποία πολλά στελέχη της OpenAI επρόκειτο να παραιτηθούν, εάν ο Altman αποφασίσει να φύγει.
  • Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI  ξεκίνησε συζητήσεις με τον Sam Altman για την επιστροφή του ως CEO, με τον Altman να εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα επιστρέψει και θα επιθυμούσε σημαντικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της εταιρείας.
  • Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI είχε συμφωνήσει κατ’ αρχήν να παραιτηθεί και να επιτρέψει στον Altman και τον Brockman να επιστρέψουν, αλλά οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή επιστροφή τους στην OpenAI δεν ήταν επιτυχείς αργά την Κυριακή.
  • Ο πρώην CEO του Twitch, Emmett Shear, αναλαμβάνει προσωρινός CEO της OpenAI, αντικαθιστώντας τελικά την Mira Murati μετά την άρνηση του Sam Altman να επιστρέψει.
close menu