Εξαγορές - Συγχωνεύσεις

Ο Όμιλος Quest εξαγοράζει τον Μπενρουμπή και μπαίνει στις ηλεκτρικές συσκευές

Την είσοδο του στην αγορά των λευκών οικιακών συσκευών επιτυγχάνει η Quest Συμμετοχών, καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες προ ημερών προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά του Ομίλου Μπενρουμπή, ο οποίος δραστηριοποιείται σε αυτή την αγορά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της στήλης Dark Room του newmoney, το τίμημα της εξαγοράς φτάνει τα 34 εκατ. ευρώ.

Με την εξαγορά, η Quest Συμμετοχών μπαίνει στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών, μετά την προσπάθεια να “μπει” στην πώληση της Κωτσόβολος, η οποία τελικά πέρασε στα χέρια της ΔΕΗ. Η συμφωνία αυτή έρχεται σε συνέχεια των κινήσεων του Ομίλου και του Θεόδωρου Φέσσα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επιδωθεί σε σειρά προσεκτικών προσοδοφόρων κινήσεων, τόσο εξάπλωσης του στην αγορά όσο και αποεπένδυσης σε επιχειρήσεις με υψηλό τίμημα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται στις επόμενες μέρες

Ποιος είναι ο Όμιλος Μπενρουμπή

Η ιστορία του Ομίλου ξεκινάει το 1880 από την Θεσσαλονίκη, όπου και ο Σαμ Μπενρουμπής εγκαινίασε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, εισάγοντας προϊόντα από την Ευρώπη τα οποία μεταπωλούσαν σε όλα τα Βαλκάνια. Από τότε, η εταιρεία αποτέλεσε ένα από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικών και οικιακών συσκευών στη χώρα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σαμ Μπενρουμπής ο δεύτερος, σπουδάζει χημικός στο Παρίσι και φέρνει επιστρέφοντας στην Ελλάδα την αντιπροσωπεία της Pyrex, ανοίγοντας το δρόμο για το χτίσιμο της “αυτοκρατορίας”. Μέσα από την αποκλειστική διάθεση προϊόντων διαφόρων εταιρειών, γίνονται το συνώνυμο των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και το 1990 μπαίνουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, από το οποίο και αποχώρησαν στην καρδιά της κρίσης το 2010.

Το 2023 η εταιρεία έκλεισε με αύξηση εσόδων 16% στα 25,24 εκατ. ευρώ και υπερδιπλασιασμό των κερδών της, με την αύξηση να προέρχεται από τη διεύρυνση του όγκου πωλήσεων. Επιπροσθέτως, η Μπενρουμπή μείωσε περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό της εντός της χρήσης ενώ ενισχύθηκε σημαντικά το ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων με την διοίκηση να προχωρά σε διανομή μερίσματος εντός του 2023 συνολικού ύψους 632.000 ευρώ, για πρώτη φορά μετά τη σύσταση της νέας εταιρείας το 2019, που προέκυψε από τη διάσπαση του ομίλου. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι στα 6,227 εκατ. ευρώ από 4,012 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 4,071 εκατ. ευρώ από 4,750 εκατ. ευρώ.

close menu