Διεθνή

Νόμπελ Οικονομίας στην Αμερικανίδα οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν

Η Γκόλντιν διακρίθηκε «επειδή προώθησε την κατανόησή μας για τα αποτελέσματα των γυναικών στην αγορά εργασίας»

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμάται με το Νόμπελ Οικονομίας 2023, ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Η Γκόλντιν διακρίθηκε «επειδή προώθησε την κατανόησή μας για τα αποτελέσματα των γυναικών στην αγορά εργασίας», σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας.

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια αγορά εργασίας και, όταν εργάζονται, κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες. Η Γκόλντιν έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε στοιχεία για περισσότερα από 200 χρόνια, επιτρέποντάς της να καταδείξει πώς και γιατί έχουν αλλάξει οι διαφορές μεταξύ των φύλων στις αποδοχές και τα ποσοστά απασχόλησης.

Παράλληλα, παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τις αιτίες των αλλαγών και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Ταυτόχρονα, έδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας δεν έχει ανοδική τάση σε μια περίοδο 200 ετών, αλλά αντίθετα σχηματίζει καμπύλη σχήματος U.

close menu