Επιχειρήσεις

Μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού με drone από τη Κω στη Ψέριμο

Η πιλοτική πτήση της Drops Smart Hubs πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 με απόλυτη επιτυχία.

H Drops Smart Hubs σε συνεργασία με την PROBOTEK και την εταιρεία μεταφορών ACS πραγματοποίησε με επιτυχία τη πρώτη πιλοτική διανησιωτική «Περαν της Οπτικής Επαφής» πτήση μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού με drone από τη Κω στη Ψέριμο στις 8 Σεπτεμβρίου 2023.
Το μη επανδρωμένο όχημα που χρησιμοποιήθηκε είναι μεγάλου τύπου με άνοιγμα φτερών 3 μέτρων, κάθετης απογείωσης (VTOL) με εμβέλεια έως 100 χιλιόμετρα και μπορεί να μεταφέρει έως 3 κιλά.

Το drone απογειώθηκε από το Τιγκάκι της Κω και έφτασε στη Ψέριμο σε οκτώ λεπτά, διανύοντας μια απόσταση 12 χιλιομέτρων αυτόνομα και υπό την επίβλεψη δυο πιλότων.
Στόχος του πιλοτικού έργου ήταν να επιχειρήσει στον εναέριο χώρο U-space (το υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκό σύστημα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των drones), να σηματοδοτήσει τις αυτόνομες πτήσεις μεγάλης εμβέλειας, αλλά και να αναδείξει την ευκαιρία στην παροχή υπηρεσιών υψηλής αξίας μέσω νέων επιχειρηματικών μοντέλων, με την Ελλάδα να είναι ο ιδανικός χώρος για τέτοιου είδους υπηρεσίες λόγω του πολυποίκιλου και πολύμορφου γεωγραφικού ανάγλυφου.

Η Drops Smart Hubs δημιουργεί μια νέα δυναμική αγορά στη αγορά των αυτόνομων μεταφορών μεγάλης εμβέλειας φέρνοντας κοντά drone operators με ενδιαφερόμενους φορείς B2B και B2G, μέσω ενός διαλειτουργικού και ασφαλούς περιβάλλοντος απογείωσης – προσγείωσης. Σε συνεργασία με την Probotek έχει αποκτήσει τη πρώτη άδεια στην Ελλάδα για μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού «Πέραν της Οπτικής Επαφής» (BVLOS), από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στο να πραγματοποιηθούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων στη χώρα μας από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ACS, Απόστολος Γεωργαντζής, ο Innovation Manager της ACS Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Business Development Manager Unisystems & Pleiades IoT Innovation Cluster Νίκος Γιαννακάκος, ο ανώτατος επιχειρησιακός διευθυντής της PROBOTEK Παναγιώτης Αποστολόπουλος, εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, του Δήμου και άλλων αρχών της Κω, οι οποίοι αγκάλιασαν το έργο και προσέφεραν πολύτιμη υποστήριξη για την υλοποίηση του συνολικού εγχειρήματος.

Η Φραγκίσκα Τσιούτσιου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Drops Smart Hubs δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μαζί με τον πρώτο συνεργαζόμενο μας drone operator την PROBOTEK μέλος του Pleiades IoT Innovation Cluster, φέραμε εις πέρας την πρώτη διανησιωτική μεταφορα φαρμακευτικού υλικού με drones. Ένα επίπονο και χρονοβόρο ταξίδι έγινε ένα επιτυχές πιλοτικό πρόγραμμα. Ελπίζουμε η προσπάθεια μας και η γνώση που αποκτήθηκε στη διαδρομή από όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο να αξιολογηθεί και να αναγνωριστεί με στόχο το να λάβει τόπο η επόμενη μέρα στα DRone OPerationS στη χώρα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και από μεριάς μας για την υποστήριξη την ACS η οποία συνέβαλε χρηματοδοτικά στο εγχείρημα».

Για περισσότερες πληροφορίες: https:/drops.eu

close menu