Επικαιρότητα

Με GPS Trackers στις ελιές προσπαθούν οι παραγωγοί να προστατεύσουν τη σοδειά τους στην Ισπανία

Το σκέφτονται και οι παραγωγοί στη Κρήτη να εγκαταστήσουν παρόμοιο σύστημα

Στη χρησιμοποίηση συσκευών γεωεντοπισμού στα ελαιόδεντρα σκέφτονται να καταφύγουν οι παραγωγοί ελαιολάδου στη Κρήτη καθώς φοβούνται την κλοπή των ελιών και την καταστροφή των ελαιόδεντρών τους από επιτήδειους που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Μύρων Χιλετζάκης αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Η συσκευές αυτές χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην Ισπανία από το 2019 όταν τότε η παραγωγή στη χώρα είχε φτάσει τα δύο εκατομμύρια τόνους και οι παραγωγοί τοποθέτησαν στα δέντρα τους ομοίωμα ελιών gps που έδινε το στίγμα και σήμαινε συναγερμό όταν μετακινούνταν. Τότε στην Ισπανία αυτές οι συσκευές ήταν επιδοτούμενες από την πολιτεία, πρόσθεσε ο κ. Χιλετζάκης.

Το αντικλεπτικό σύστημα που αναπτύχθηκε από την ισπανική εταιρεία AgroSecurity είναι ένα υψηλής τεχνολογίας, βιοδιασπώμενο σύστημα σε σχήμα ελιάς με κρυφό μικροτσίπ που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες για να εντοπίσει την προέλευση των παρτίδων ελιάς και βοηθά στον εντοπισμό των κλεμμένων παρτίδων. Οι ψεύτικες ελιές είναι σχεδόν πανομοιότυπες σε σχήμα, χρώμα και υφή με τις πραγματικές ελιές σε ένα δέντρο, καθιστώντας δύσκολο να προσδιοριστεί ποιες είναι οι πραγματικές ελιές και ποιες είναι οι έξυπνες ψεύτικες που λειτουργούν ως δέλεαρ για την πρόληψη και την ανίχνευση κλοπών ελιάς στον ελαιώνα. Το σύστημα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό κλοπών μέσω GPS πολύ πιο γρήγορα και να βοηθήσει τα ελαιοτριβεία να επιβεβαιώσουν την προέλευση ορισμένων παρτίδων.

Κλοπές ελιών και ελαιόλαδου σε Ισπανία και Ελλάδα

Οι αυξανόμενες τιμές ελαιόλαδου συνέβαλαν στην αύξηση των κλοπών ελιάς στη περιοχή Jaén, όπου 47.000 κιλά ελιών που κλάπηκαν και που αντιπροσωπεύουν το 23% των 203,961 κιλών παραγωγής ανακτήθηκαν από τις αρχές. Αλλά και οι κλοπές ελαιόλαδου αυξάνονται σε ελαιοτριβεία και σούπερ μάρκετ σε όλη την Ισπανία.
Στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες είχαμε μια μεγάλη κλοπή ελαιόλαδου στην Χαλκιδική. Πιο συγκεκριμένα, στις αποθήκες που φυλάσσουν οι παραγωγοί το λάδι φέρεται να έγινε η κλοπή σχεδόν 52 τόνων ελαιόλαδου – ποσότητα αρκετά μεγαλύτερη απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί- στην περιοχή της Χαλκιδικής, με τη ζημιά να ξεπερνά τις 370.000 ευρώ, σύμφωνα με τον δικηγόρο των ελαιοπαραγωγών. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού Ελαιουργίας Πολυγύρου, η καταγγελλόμενη κλοπή πραγματοποιήθηκε στις αποθήκες που στεγάζεται το απόθεμα και ήδη ερευνάται από την αστυνομία.

close menu