Τηλεπικοινωνίες

Η Wind Hellas περνά επισήμως αύριο στα χέρια της BC Partners

Στις 12 Ιανουαρίου, η Wind Hellas περνά επισήμως στα χέρια της BC Partners και της θυγατρικής της United Group, έναντι 980 εκατ. ευρώ περίπου (επιχειρηματική αξία).

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών αναμένεται να προσθέσει στον όμιλο United Group περί τα 500 εκατ. ευρώ έσοδα ετησίως και περί τα 100 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Αυτό σημαίνει ότι η United θα καταστεί μια εταιρεία πολύ πιθανώς άνω των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται αναμφίβολα για τη μεγαλύτερη εξαγορά που πραγματοποίησε ο όμιλος UnitedGroup τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας της Wind οδηγεί σε παραίτηση του επικεφαλής επί σχεδόν 13 χρόνια της Wind Νάσου Ζαρκαλή. Ο τελευταίος θα παραιτηθεί και τη θέση του, την οποία και θα αναλάβει κάποιος άλλος -πολύ πιθανώς προσωρινός- διευθύνων σύμβουλος. Αυτό συμβαίνει επειδή το νέο απόκτημα της United Groupαναμένεται να συγχωνευθεί με τη Nova (πρώην Forthnet). Είναι άγνωστο ωστόσο, ποια εταιρεία θα απορροφήσει την άλλη. Οι εξελίξεις στο επίπεδο αυτό θα πρέπει να αναμένονται από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το σίγουρο επίσης είναι ότι η ονομασία Nova θα διατηρηθεί, αφού η ονομασία Wind παραμένει κληρονομιά από τους Ιταλούς, και στους οποίους η Wind καταβάλλει αμοιβή άνω των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Η νέα διοίκηση της Wind δεν έχει κανένα λόγο να διατηρήσει αυτή τη ονομασία, ενώ επιπλέον το η εμπορική ονομασία Nova παραμένει ισχυρή στη χώρα μας.

Η νέα Nova, που θα προκύψει με την συγκέντρωσή της με την Wind, θα είναι ο Νο 2 παίκτης στην αγορά των σταθερών επικοινωνιών και Νο 3 παίκτης στην αγορά κινητών επικοινωνιών. Επίσης παραμένει στην δεύτερη θέση στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης. Από άποψη τζίρου, η εταιρεία αναμένεται να έχει έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, πλησιάζοντας τον τζίρο της Vodafone.

Πηγή: Power Game

close menu