Υποδομές

Η Τήλος γίνεται το πρώτο πιστοποιημένο zero waste νησί στον κόσμο

Η Τήλος κατάφερε να γίνει ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα, και το πρώτο νησί παγκοσμίως που φέρει τη διαπίστευση αυτή

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας, το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos της εταιρείας Polygreen, σε συνεργασία με τον Δήμο Τήλου και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει μετατρέψει επιτυχώς την Τήλο στον πρώτο δήμο της Ελλάδας με μηδενικά απόβλητα αλλά και στο πρώτο νησί παγκοσμίως που φέρει αυτή την πιστοποίηση.

Η Τήλος κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμολογία 4 στα 5 αστέρια σύμφωνα με την αυστηρή αξιολόγηση του Zero Waste Cities, του εξέχοντος ευρωπαϊκού προτύπου διαπίστευσης που δημιουργήθηκε από το Zero Waste Europe (ZWE) και το Mission Zero Academy (MiZA), το οποίο προωθεί την υιοθέτηση της αρχής μηδενικών αποβλήτων και την ενσωμάτωση των πρακτικών κυκλικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές πόλεις και τοπικές κοινότητες.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, περίπου το 87% των απορριμμάτων του νησιού αποστέλλονταν σε ΧΥΤΑ. Ωστόσο, με την επιτυχή εφαρμογή της καινοτόμου μεθόδου συλλογής από πόρτα σε πόρτα και την εισαγωγή πρακτικών διαλογής βιολογικών αποβλήτων, ανακυκλώσιμων υλικών και υπολειμμάτων, η Τήλος έχει επιτύχει ένα αξιοσημείωτο ορόσημο. Μηδένισε επιτυχώς το 100% των αστικών στερεών αποβλήτων της σε ΧΥΤΑ, οδηγώντας στο κλείσιμο των σχετικών εγκαταστάσεων.

Επί του παρόντος, το νησί μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης που πλησιάζει το 90%.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που βλέπουμε το νησί της Τήλου να αναγνωρίζεται και να βραβεύεται ως «Zero Waste City» μέσω του έργου Just Go Zero. Αυτή η προσέγγιση της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα είναι επωφελής για το περιβάλλον, αλλά είναι επίσης μια επένδυση που αναδιαμορφώνει την τοπική υποδομή διαχείρισης απορριμμάτων και αυξάνει την ικανότητα της τοπικής κοινότητας να κάνει τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Είμαστε αφοσιωμένοι στη διατήρηση και τη βελτίωση του υψηλού μας επιπέδου, με τελικό στόχο να λειτουργήσουμε ως πρότυπο για άλλες κοινότητες και να διευρύνουμε την εμβέλεια της πρωτοβουλίας Just Go Zero». δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen.

Η Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου, δήλωσε ότι με αφοσιωμένες προσπάθειες, η Τήλος έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης παγκοσμίως, φτάνοντας σχεδόν το 90%. Με την εξάλειψη των κάδων απορριμμάτων, την εξάλειψη των χωματερών και την υιοθέτηση της προσέγγισης Zero Waste, το νησί έχει γίνει ένα φωτεινό παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού και ανάπτυξης στην περιοχή του Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος τονίζει εύστοχα αυτήν την προληπτική προσέγγιση, δηλώνοντας: «Ως δημοτική αρχή, ο νέος μας στόχος είναι να αποκτήσουμε το πολυπόθητο 5ο αστέρι μέσα στη χρονιά, με στόχο να γίνουμε ο πρώτος δήμος παγκοσμίως που θα κατακτήσει αυτήν την αναγνωρισμένη αναγνώριση».

close menu