Υγεία

Η Neuralink ξεκινά κλινικές δοκιμές εμφυτεύματος εγκεφάλου σε ανθρώπους

Η εταιρεία του Έλον Μάσκ έλαβε έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να δοκιμάσει το εμφύτεύμα της σε ασθενείς με παράλυση.

Η Neuralink, η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Έλον Μασκ, ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Η μελέτη θα περιλαμβάνει έως και 10 ασθενείς με παράλυση, οι οποίοι θα υποβληθούν σε εγχείρηση εμφύτευσης ενός τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλό τους. Το τσιπ θα χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει σήματα από τον εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή, ο οποίος θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο εξωτερικών συσκευών, όπως καρέκλες με αναπηρικό αμαξίδιο ή υπολογιστές.

Η Neuralink έλαβε έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει τη μελέτη στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, με τον οργανισμό να έχει απορρίψει προηγούμενες αιτήσεις. Η μελέτη θα είναι κλινική δοκιμή φάσης Ι, η οποία σημαίνει ότι θα περιλαμβάνει έναν μικρό αριθμό ασθενών για να δοκιμαστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμφυτεύματος.

Το εμφύτευμα της Neuralink είναι ένα μικρό τσιπ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο μέσω μιας μικρής επέμβασης. Το τσιπ έχει ηλεκτρόδια που συνδέονται με νευρώνες στον εγκέφαλο. Τα ηλεκτρόδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και να την μεταδώσουν σε έναν υπολογιστή.

Η μελέτη της Neuralink θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμφυτεύματος για τη βελτίωση της κινητικότητας σε ασθενείς με παράλυση. Οι ασθενείς μετά την  εμφύτευση του τσιπ θα παρακολουθηθούν για 12 μήνες.

Η Neuralink έχει στόχο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για να βοηθήσει ασθενείς με διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η άνοια.

Ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει ότι η Neuralink θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Η εταιρεία έχει ήδη συγκεντρώσει άνω των 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση από επενδυτές.

Η έρευνα για εμφυτεύματα εγκεφάλου είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο με εταιρείες όπως η Kernel και η Synchron να εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη εμφυτευμάτων εγκεφάλου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων.

close menu