Πληροφορική

Η Microsoft κατέθεσε το σχέδιο για την επένδυση του 1 δισ. ευρώ στα Σπάτα

Σάρκα και οστά παίρνει η συμφωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Microsoft Μπραντ Σμιθ για τη στρατηγική επένδυση δημιουργίας τριών Data Centers (Κέντρων Δεδομένων) της Microsoft στην Ελλάδα. Ηδη βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης το επενδυτικό σχέδιο-μαμούθ του τεχνολογικού κολοσσού, ύψους 1 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 976.168.800 ευρώ), που έχει ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων, κι αυτό γιατί εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την ανέγερση των Κέντρων Δεδομένων της Microsoft στο «Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος (Λούτσας).

Το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων θα αναγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα και 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά Data Center Region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων Data Centers), ενώ παράλληλα η χώρα μας είναι παρούσα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Η επένδυση αυτή συμβάλλει, παράλληλα, στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι αναγκαίο ειδικά την περίοδο αυτή.

Προτού φτάσουμε στη σημερινή υλοποίηση αυτής της τεράστιας επένδυσης είχαν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του τεχνολογικού κολοσσού στη σύνοδο του Νταβός στις αρχές του 2020, όπου είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα. Ακολούθησαν συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν αναφερθεί οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν σε πολλούς τομείς με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αυξημένες επενδύσεις και την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Microsoft στην Ελλάδα.

πηγή: protothema.gr

TAGS:

close menu