Διάστημα

Η Ισπανία εγκαινίασε δική της διαστημική υπηρεσία, με έδρα τη Σεβίλλη

H δημιουργία αυτή αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα, και ο αρχικός προϋπολογισμός για αυτή τη χρονιά, θα είναι πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ

Στη δημιουργία του δικού της Ισπανικού Διαστημικού Οργανισμού (Agencia Espacial Española, AEE), η έδρα του οποίου θα βρίσκεται στη Σεβίλλη, προχώρησε η Ισπανία.

Η έδρα θα βρίσκεται επίσης κοντά στην εγκατάσταση εκτόξευσης Arenosillo στην Ουέλβα, η οποία κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 στα πλαίσια της συνεργασίας με τη NASA.

Σύμφωνα με το Interesting Engineering, η δημιουργία αυτή αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα, και ο αρχικός προϋπολογισμός για αυτή τη χρονιά, θα είναι πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει η Υπουργός Επιστημών και Καινοτομίας της Ισπανίας, Νταιάνα Μοράντ.

Πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που στοχεύουν στο να ενισχύσουν τα διαστημικά τους προγράμματα, καθώς έκθεση που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες μια επιτροπή που σύστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, ανέφερε πως αν δεν διαθέσει περισσότερα κεφάλαια στην διαστημική της βιομηχανία, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την επόμενη μεγάλη «τεχνολογική έκρηξη».

Σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται ένα σχέδιο για την αποστολή Ευρωπαίων αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης επιφάνεια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

«Ο Ισπανικός Διαστημικός Οργανισμός εγγυάται τη στρατηγική δράση της Ισπανίας στον τομέα του διαστήματος όσον αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη και τη χρήση του διαστήματος σε τομείς όπως η ασφάλεια, η παρατήρηση της Γης, ο γεωεντοπισμός και οι τηλεπικοινωνίες. Το διάστημα αποτελεί έναν τομέα προτεραιότητας και στρατηγικής σημασίας, απαραίτητο για τη βοήθεια και την προστασία της κοινωνίας μας σε τομείς τόσο διαφορετικούς όσο η κυβερνοασφάλεια, η πλοήγηση, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ή η παρακολούθηση φαινομένων όπως η ξηρασία ή οι πυρκαγιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Επιστήμης και Καινοτομίας της Ισπανίας.

Η Ισπανία είναι ένα από τα ιδρυτικά κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, αλλά η συμμετοχή της χώρας στην παγκόσμια διαστημική σκηνή χρονολογείται ακόμη πιο παλιά.

Το 1966, η NASA ανέθεσε στην ισπανική κυβέρνηση την εκτόξευση μετεωρολογικών πυραύλων για τη μελέτη των διακυμάνσεων του ανέμου και της θερμοκρασίας στα πρώτα 100 χλμ. ύψους της ατμόσφαιρας.

Για αυτό το λόγο ιδρύθηκε το El Arenosillo στην επαρχία της Χουέλβα, μια εγκατάσταση που ορισμένοι την αποκαλούν το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της χώρας.

Παράλληλα, το Deep Space Network (DSN) της NASA, το οποίο επέτρεψε την επικοινωνία με το Apollo 11 κατά την προσεδάφιση στη Σελήνη το 1969, αποτελείται από επίγειες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ισπανία.

Πιο πρόσφατα, δύο Ισπανοί, ο Πάμπλο Αλβάρες Φερνάντες και η Σάρα Γκαρσία Αλόνσο, επιλέχθηκαν μεταξύ των 17 υποψηφίων αστροναυτών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για το 2022.

Μια ισπανική εταιρεία πυραύλων, η PLD Space, ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τον πρώτο επαναχρησιμοποιήσιμο υποτροχιακό πύραυλο της Ευρώπης, τον Miura 1, στις αρχές του επόμενου μήνα από το El Arenosillo.

close menu