Βραβεία - Διακρίσεις

Η ελληνική ομάδα διακρίθηκε στον 8ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό του ICT Competition της Huawei

Στον τελικό του 8ου παγκόσμιου διαγωνισμού του ICT Competition της Huawei, που πραγματοποιήθηκε στην Σεντζέν από τις 23-26 Μαΐου, συμμετείχε για πρώτη φορά ελληνική ομάδα. Πρόκειται για την ομάδα “InnovHub” του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η οποία αποτελούνταν από τους φοιτητές/τριες: Θεοδώρα Στάμογλου, Μάγδα Γιαλελή και Γιάννη Διλμπέρη με τον επιβλέποντα καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Φούσκα.

Ο διαγωνισμός ICT Competition είναι μια ετήσια διοργάνωση της Huawei, όπου φοιτητές/τριες από όλο τον κόσμο διαγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Από την έναρξή του το 2015, έχει προσελκύσει 750.000 φοιτητές/τριες από περισσότερα από 2.000 πανεπιστήμια και κολέγια από 80 χώρες από όλο τον κόσμο. Σκοπός της Ακαδημίας αλλά και του διαγωνισμού είναι να βοηθήσουν τους φοιτητές/τριες να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητές τους στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Επιπρόσθετα, να καλλιεργήσουν τις καινοτόμες και δημιουργικές τους ικανότητες με τη χρήση νέων τεχνολογιών και πλατφορμών και να συμβάλλουν στην παγκόσμια ψηφιακή ένταξη.

Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 170.000 φοιτητές από 2.000 πανεπιστήμια και από περισσότερες από 80 χώρες, καθιστώντας τον, τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής παγκόσμιο διαγωνισμό της Huawei. Περισσότερες από 160 ομάδες και συνολικά 470 διαγωνιζόμενοι από 49 διαφορετικές χώρες, έφτασαν στον φετινό παγκόσμιο τελικό.

Από την Ευρώπη, στον παγκόσμιο τελικό συμμετείχαν οι ομάδες της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, και της Πολωνίας.

Οι ομάδες της Ευρώπης σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις κερδίζοντας 2 μεγάλα βραβεία, 4 δεύτερα βραβεία και 3 τρίτα βραβεία και πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα από την έναρξη του Διαγωνισμού. Η Ελλάδα εκπροσωπούμενη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία «Innovation Track». Η πρωτοποριακή λύση που πρότεινε η ελληνική ομάδα είχε τίτλο “Fire Out” και αφορούσε την πυροπροστασία και την διαχείριση δασικών πυρκαγιών χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως drones, τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και δίκτυο 5.5G.

Το εισιτήριο για τον τελικό του 8ου παγκόσμιου διαγωνισμού του ICT Competition της Huawei, είχε λάβει η ελληνική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όταν κατέκτησε την δεύτερη θέση στην κατηγορία «Καινοτομία» στον τελικό του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού «Huawei ICT Competition European Regional finals» που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 28 Απριλίου 2024. Στον τελικό του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού συμμετείχαν περισσότεροι από 700 φοιτητές από 22 χώρες και πάνω από 100 πανεπιστήμια από την Ευρώπη και οι θεματικές ενότητες αφορούσαν: Καινοτομία Τεχνητής Νοημοσύνης, Δικτύωση, Cloud και Υπολογιστική.

Στο διαγωνισμό αυτό, η ελληνική ομάδα κέρδισε επίσης τα βραβεία: Outstanding ICT Academy and Outstanding Instructor Award. Τα βραβεία παρέλαβε ο υπεύθυνος του Huawei ICT Academy για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αναπληρωτής Καθηγητής Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και επιστημονικός υπεύθυνος στη Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φούσκας.

Από την ελληνική ομάδα, η φοιτήτρια Θεοδώρα Σταμόγλου, η οποία παρουσίασε τη λύση «Fire Οut» στον παγκόσμιο τελικό στην Σεντζέν, δήλωσε πως ο διαγωνισμός της Huawei είναι μια «εξαιρετική ευκαιρία για να μάθουμε, να συναντήσουμε συναδέλφους από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα να είμαστε στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων».

Ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φούσκας είπε χαρακτηριστικά: «Η παρουσία μας στο τελικό της Huawei στην Σεντζεν ήταν μια εξαιρετική εμπειρία όπου η δικτύωση και η ανταλλαγή γνώσεων με ομάδες από όλο τον κόσμο αποτέλεσαν τα πολυτιμότερα έπαθλα! Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα αξιοποιήσει αυτή την εμπειρία και θα εντείνει τις προσπάθειές του για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερη θέση σε επόμενους διαγωνισμούς αξιοποιώντας τους εξαιρετικούς φοιτητές/τριες μας, όπως την Θεοδώρα!»

close menu