Τεχνολογίες

Η Ελλάδα χάνει τους ψηφιακούς στόχους της Ευρώπης για το 2030

Ανάγκη να επιταχύνει τον βηματισμό της, ώστε να επιτύχει τους φιλόδοξους ψηφιακούς στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, έχει η Ελλάδα. Η χώρα μας παραμένει ουραγός της ευρωπαϊκής κούρσας για ψηφιοποίηση της οικονομίας, της Πολιτείας και της κοινωνίας, ειδικά σε κάποια πεδία.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις στον “Digital intensity Index”, που μετρά την ψηφιακή ετοιμότητα των επιχειρήσεων ανά την Ευρώπη, με βάση τη διαθεσιμότητα 12 διαφορετικών ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η πρόσβαση σε γρήγορες συνδέσεις (άνω των 30 Mbps). Στη χώρα μας, οι εταιρείες με βασικό ποσοστό “ψηφιακής έντασης” φτάνει το 32%, επίδοση που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης στην Ε.Ε.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ολλανδία, για παράδειγμα, είναι 75%, στην Ιταλία 69%, ενώ στην Ιρλανδία 66%. Η Ελλάδα, υπό αυτά τα δεδομένα, έχει να διανύσει μακρύ δρόμο μέχρι να επιτύχει στους ψηφιακούς στόχους, που θέτει η Ε.Ε. για το την επόμενη δεκαετία. Για να πιάσει αυτούς τους στόχους, η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό των επιχειρήσεων με βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης στο 58% από 32% σήμερα (στοιχεία 2020).

Συνολικά, η “ψηφιακή ένταση” των μικρομεσαίων εταιρειών παρέμεινε σχετικά σταθερή την τελευταία 5ετία, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ε.Ε. μεταξύ 2016-2021 να είναι μόλις 2%. “Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κράτη – μέλη υστερούν πλέον ακόμη περισσότερο ως προς την επίτευξη των στόχων σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια”, διαπιστώνει νέα έκθεση, που εκπονήθηκε από την Deloitte για λογαριασμό της Vodafone.

Yστέρηση στο cloud

Η έκθεση εντοπίζει κενά στους στόχους της χρήσης τεχνολογιών cloud στην Ευρώπη για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030, αλλά και έλλειψη ειδικών στο ICT. Όσον αφορά το ποσοστό των επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν τεχνολογίες cloud, η έρευνα διαπιστώνει ότι πρέπει να αυξηθεί σημαντικά πανευρωπαϊκά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία 2030.

Η Ελλάδα και σε αυτό το πεδίο υστερεί, καθώς βρίσκεται στο κάτω μέρος της λίστας με τις χώρες, των οποίων οι επιχειρήσεις κάνουν πρωταθλητισμό στην υιοθέτηση του cloud. Την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών αυτών έχει η Ολλανδία, όπου σχεδόν μία στις δύο εταιρείες (47%) χρησιμοποιούν cloud computing.

Κενά σε ειδικούς ΤΠΕ

Η έλλειψη ειδικών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι ορατή στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο κενό να ανέρχεται σε 400.000 άτομα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κάτω θέση της λίστας της Ε.Ε., καθώς στη χώρα μας απασχολούνται σήμερα (στοιχεία 2020) 80.000 εργαζόμενοι στον χώρο των ΤΠΕ, αριθμός, μάλιστα, μειωμένος κατά 1% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Στην Ε.Ε. των 27, ο αριθμός των ειδικών στις ΤΠΕ ανέρχεται επί του παρόντος σε 8,43 εκατομμύρια. Αν και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε περισσότερο στη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ουγγαρία τον περασμένο χρόνο, σε επίπεδο Ε.Ε. θα πρέπει – σύμφωνα με την έκθεση – να υπερδιπλασιαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος της Ψηφιακής Δεκαετίας, που κάνει λόγο για 20 εκατομμύρια ειδικούς στις ΤΠΕ (ICT specialists) έως το 2030.

Πρόσβαση σε γρήγορα δίκτυα

Η έκθεση δείχνει ότι δεν είναι μόνο οι εταιρείες της Ε.Ε. που υστερούν στους ψηφιακούς στόχους, αλλά και η ίδια η κοινωνία, καθώς οι στόχοι της συνδεσιμότητας δεν έχουν επιτευχθεί.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, το κενό ως προς τους ψηφιακούς στόχους του 2030 έφτασε το 90%, καθώς μόλις το 10% των νοικοκυριών είχε πρόσβαση σε δίκτυα πολύ υψηλών ταχυτήτων.

“Η κάλυψη του κενού αυτού θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για τα περισσότερα, αν όχι όλα τα κράτη – μέλη, λόγω του υψηλού κόστους και των επιχειρησιακών προκλήσεων για την ανάπτυξη των δικτύων αυτών σε απομακρυσμένες περιοχές”, αναφέρει η μελέτη.

πηγή: ΣΕΠΕ

close menu