Διάστημα

Η αναζήτηση ζωής στον Άρη με το ExoMars 2028 συνεχίζεται

Η Thales Alenia Space υπέγραψε σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για τη συνέχιση των εργασιών για την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού rover που θα αναζητήσει ίχνη ζωής στον Άρη

Η Thales Alenia Space, μια κοινοπραξία μεταξύ της Thales (67%) και της Leonardo (33%), υπέγραψε σύμβαση-πλαίσιο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), συνολικής αξίας 522 εκατ. ευρώ, για τη συνέχιση των απαραίτητων εργασιών για την ολοκλήρωση της αποστολής ExoMars 2028. Η σύμβαση περιλαμβάνει την ανάπτυξη του θαλάμου Εισόδου, Καθόδου και Προσεδάφισης στον Άρη (EDLM) και τις εργασίες συντήρησης επί των οχημάτων που έχουν ήδη κατασκευαστεί για την αποστολή του 2022.

Η επερχόμενη αποστολή ExoMars, που θα εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2028, θα εξερευνήσει την επιφάνεια του Άρη αναζητώντας ίχνη παρελθούσας ζωής, μια αναζήτηση που συναρπάζει εδώ και πολλά χρόνια την ανθρωπότητα. Με επικεφαλής την ESA και με τη σημαντική συμβολή της NASA, η αποστολή ExoMars 2028 θα παραδώσει ένα ευρωπαϊκό rover (ρομποτικό όχημα) ικανό για αυτόνομη πλοήγηση στην επιφάνεια του πλανήτη. Προγραμματισμένο να φθάσει στον Άρη το 2030 μετά από ένα μακρύ ταξίδι, το rover, εξοπλισμένο με ένα τρυπάνι που αναπτύχθηκε από τη Leonardo, θα συλλέξει δείγματα εδάφους τρυπώντας το αρειανό έδαφος σε βάθος έως και 2 μέτρων και θα αναλύσει τις χημικές, φυσικές και βιολογικές ιδιότητές του χρησιμοποιώντας το προηγμένο μίνι εργαστήριο ALD (Analytical Laboratory Drawer) που αναπτύχθηκε από την Thales Alenia Space. Ένας από τους στόχους της αποστολής είναι η αναζήτηση βακτηρίων στο υπέδαφος, έμβιων ή απολιθωμένων, τα οποία θα αποτελούσαν ενδείξεις υφιστάμενης ή παρελθούσας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Παράλληλα, το Trace Gas Orbiter (TGO), το οποίο κατασκευάστηκε με κύριο ανάδοχο την Thales Alenia Space, εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Το TGO έχει ως αποστολή την ανίχνευση ίχνους αερίων, ιδίως μεθανίου, στην ατμόσφαιρα του Άρη και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κατανόηση πιθανών ενδείξεων ζωής στον Άρη. Επιπλέον, συνεχίζει να διαβιβάζει τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων από τον Άρη, μεταξύ άλλων από τα rover Curiosity και Perseverance της NASA, συμβάλλοντας στις συνεχείς ερευνητικές προσπάθειες. Το TGO διαθέτει σημαντική ποσότητα καυσίμων ακόμα και η επιχειρησιακή του διάρκεια ζωής θα παραταθεί για να υποστηρίξει την αποστολή ExoMars 2028.

Ο ρόλος της Thales Alenia Space

Ως κύριος ανάδοχος της αποστολής ExoMars 2028, η Thales Alenia Space είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό του θαλάμου Εισόδου, Καθόδου και Προσεδάφισης (EDLM), την ανάπτυξη του υψομετρικού του ραντάρ, την ενσωμάτωση του ALD (Analytical Laboratory Drawer ) στο rover και την ανάπτυξη του ενσωματωμένου υπολογιστή. Η Thales Alenia Space είναι επίσης υπεύθυνη για τις εργασίες συναρμολόγησης, ενσωμάτωσης και δοκιμών (AIT), καθώς και για την επίβλεψη της διαδικασίας εκτόξευσης.

Στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, η Thales Alenia Space θα ηγηθεί του σχεδιασμού του θαλάμου Εισόδου, Καθόδου και Προσγείωσης (Entry, Descent and Landing Module) και τις δραστηριότητες συντήρησης του οχήματος μεταφοράς (carrier) και του rover, συμπεριλαμβανομένων των αναβαθμίσεων και της αντικατάστασης εξαρτημάτων που είναι ευαίσθητα στον χρόνο. Θα διενεργηθεί πλήρης έλεγχος και δοκιμές στο rover για να διασφαλιστεί η ετοιμότητα για τη νέα αποστολή. Επιπλέον, προβλέπεται η αντικατάσταση ορισμένων στοιχείων ωφέλιμου φορτίου, όπως η ενσωμάτωση του νέου υπέρυθρου φασματόμετρου Enfys. Οι μπαταρίες και οι δεξαμενές θα αντικατασταθούν στο σκάφος μεταφοράς καθώς και πιθανές προσαρμογές για την ευθυγράμμιση με τις ενημερωμένες τροχιές προς τον Άρη. Απαιτούνται επίσης νέες εργασίες στη μονάδα καθόδου και στην εξέδρα προσγείωσης, καθώς το ευρωπαϊκό τμήμα ελέγχου πτήσης της μονάδας καθόδου θα επαναχρησιμοποιηθεί.

“Από τον Ήλιο μέχρι τον Κρόνο, κι από τον Ερμή μέχρι την Αφροδίτη, τον Δία και τον Άρη, οι λύσεις μας έχουν υπάρξει σε κάθε διαστημική οδύσσεια που επιχειρεί να αποκαλύψει τα πιο καλά φυλασσόμενα μυστικά του σύμπαντος” δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thales Alenia Space, Hervé Derrey. “Στο εγγύς μέλλον, με τις αποστολές ARTEMIS II και III, η Σελήνη θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. και η εταιρεία μας θα ηγείται αυτής της επανδρωμένης εξερεύνησης της Σελήνης, ειδικότερα στο ευρωπαϊκό σκάφος συντήρησης του διαστημοπλοίου Orion, το σεληνιακό διαστημικό σταθμό Gateway και τις σεληνιακές κατοικίες πολλαπλών χρήσεων. Η σημερινή σύμβαση ExoMars 2028 ενισχύει τη θέση της Thales Alenia Space ως κορυφαίου ηγέτη στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος”.

“Είναι πραγματικά τιμή μας που η ESA έδειξε εκ νέου την εμπιστοσύνη της στην εταιρεία μας, αναθέτοντάς σε εμάς το έργο για την ανανέωση αυτής της αποστολής γεμάτης προκλήσεις για την αναζήτηση ιχνών ζωής στον Άρη”, δήλωσε ο Massimo Comparini, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Ανώτερος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Παρατήρησης, Εξερεύνησης και Πλοήγησης της Thales Alenia Space. “Η προηγμένη τεχνολογία, η τεχνογνωσία και η εμπειρία της Thales Alenia Space μας τοποθετεί στην αιχμή της εξερεύνησης του διαστήματος. Σήμερα, γιορτάζουμε τη συνέχιση ενός εξαιρετικού διεθνούς προγράμματος, αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνέργειας και συνεργασίας μεταξύ της ESA, των άλλων εμπλεκόμενων οργανισμών και της διαστημικής βιομηχανίας. Είμαστε έτοιμοι για τους επόμενους σημαντικούς μήνες και σίγουροι για την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τα όρια της εξερεύνησης του Σύμπαντος, χάρη στη συνεχή δουλειά των εξειδικευμένων μηχανικών και τεχνικών μας, οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι καθημερινά στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων”.

Η κοινοπραξία κι ο ρόλος του κάθε μέλους

Η Thales Alenia Space στην Ιταλία ηγείται μιας κοινοπραξίας που περιλαμβάνει την Airbus Defence & Space στο Ηνωμένο Βασίλειο για το rover και για τα μηχανικά, θερμικά και προωστικά συστήματα της μονάδας προσγείωσης, την ArianeGroup (Γαλλία) για την εμπρόσθια ασπίδα και τη θερμική αντοχή της δομής του διαστημόπλοιουτην OHB (Γερμανία) για το φορέα του διαστημοπλοίου στον πύραυλο και την ALTEC (Ιταλία) για το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων του Rover (ROCC). Οι ομάδες μας στη Γαλλία είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη μέρους της δομής (πίσω ασπίδα) και του αλεξίπτωτου, ενώ η Thales Alenia Space στην Ελβετία θα προμηθεύσει τους θαλάμους και την ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου για το σύστημα πέδησης του σκάφους προσγείωσης. Επιπλέον, η Thales Alenia Space στην Ισπανία προμήθευσε τον Ηλεκτρονικό Ενεργοποιητή Κίνησης (Actuator Drive Electronics – ADE) του rover.

close menu