Τεχνολογίες

Η Amazon αναπτύσσει την ΑΙ «Olympus» για να μειώσει το χάσμα με τη Microsoft και την OpenAI

Η Amazon αναπτύσσει ένα νέο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «Olympus», καθώς επιδιώκει να καλύψει τη διαφορά με την OpenAI και τη Microsoft, ειδικά σε ότι αφορά την προσφορά υπηρεσιών ΑΙ σε εταιρικούς πελάτες μέσω AWS.

Το μοντέλο της Amazon αναμένεται να αποκαλυφθεί μέχρι τέλος του έτους και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά γλωσσικά μοντέλα στην αγορά, επιτρέποντας στην εταιρεία να ανταγωνιστεί εκτός από την Microsoft και την Meta. Το Reuters ανέφερε ότι ο «Όλυμπος» έχει δύο τρισεκατομμύρια παραμέτρους, σε σύγκριση με το ένα τρισεκατομμύριο του GPT-4, αν και οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι τα μεγαλύτερα μοντέλα δεν είναι απαραίτητα πιο ικανά από εκείνα με λιγότερες παραμέτρους.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει καταστήσει την τεχνητή νοημοσύνη προτεραιότητα καθώς επιδιώκει να δημιουργήσει προϊόντα που μπορούν να ανταγωνιστούν τα ChatGPT και Bard, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Andy Jassy να αναλαμβάνει την άμεση εποπτεία της ομάδας που δημιουργεί τα νέα φιλόδοξα μοντέλα AI της Amazon.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός από τα δικά της project, η Amazon ανακοίνωσε και μια επένδυση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην AI Startup Anthropic τον Σεπτέμβριο.

Η Amazon φέρεται να έχει ακυρώσει την κυκλοφορία ενός άλλου μοντέλου AI, του Titan, το οποίο είναι σε ανάπτυξη εδώ και ένα έτος σχεδόν, λόγω τεχνικών ζητημάτων αλλά και της κυκλοφορίας του ChatGPT, το οποίο τα στελέχη της Amazon θεώρησαν ότι ήταν καλύτερο από αυτό της Amazon.
Από τότε, η Amazon προσπάθησε να κλείσει γρήγορα το χάσμα, με την εταιρεία να αναπτύσσει έναν chatbot αγορών γνωστό ως “Project Nile” για το ηλεκτρονικό της κατάστημα ενώ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα ενσωματώσει τη γλωσσική AI στην Alexa και το Echo και λογικά όλα αυτά θα υποστηρίζονται από τον «Όλυμπο».

close menu