Κινητά τηλέφωνα & Tablets

H Huawei παρακάμπτει τις κυρώσεις υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ

Λίγο μετά τη κυκλοφορία του νέου flagship Smartphone από την Huawei οι τεχνολογικοί ερευνητές ανακαλύπτουν ότι o επεξεργαστής του έχει κατασκευαστεί σε κλίμακα τεχνολογίας στην οποία δεν θα έπρεπε να έχει πρόσβαση η Κινεζική εταιρεία παραγωγής ημιαγωγών στην οποία έχει μειοψηφικό μερίδιο το κινεζικό κράτος.

Πολλοί ήταν αυτοί που περιμέναν με αγωνία τα αποκαλυπτήρια του νέου flaghship Smartphone της Huawei για να επιβεβαιώσουν τον επεξεργαστή που χρησιμοποιεί. Το λανσάρισμα έγινε και αποκαλύφθηκε ότι βασίζεται στο SoC Kirin 9000s με κλίμακα παραγωγής 7 nm (νανόμετρων) ο οποίος κατασκευάζεται από την κινεζική Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), γεγονός που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση της Κίνας σημειώνει κάποια πρόοδο στην οικοδόμηση ενός εγχώριου οικοσυστήματος τσιπ σχετικά υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα επιβεβαιώνει ότι η Κίνα κατάφερε να παρακάμψει ορισμένους περιορισμούς των Η.Π.Α. και να εξελίξει το εγχώριο οικοσύστημα τσιπ της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ για τα τσιπ δεν δημιουργούν προβλήματα στην Κίνα μια και τα στοιχεία παραγωγής για τον επεξεργαστή που χρησιμοποιείται στη νέα συσκευή της Huawei δεν είναι ακόμη σαφή ενώ το γεγονός ότι το τηλέφωνο εξαντλήθηκε σε λίγες μόνο ημέρες από το λανσάρισμά του δείχνει πιθανώς την περιορισμένη παραγωγή πετυχημένων τσιπ από τη SMIC.

Οι γενιές System on Chip των Smartphones

Το System on a Chip (SoC) είναι το κεντρικό στοιχείο κάθε σύγχρονου smartphone. Είναι ένα αμάλγαμα πολλών τεχνολογιών και σκοπός του είναι να δώσει στο Smartphone την επεξεργαστική του ισχύ, την διαχείριση μνήμης, τον έλεγχο εισόδων-εξόδων κ.α. Τα τρέχοντα κορυφαία SoC βασίζονται σε κλίμακα παραγωγής 4 nm, τα κορυφαία SoC από το 2020 βασίστηκαν σε κλίμακα 7 nm ενώ οι επεξεργαστές του 2021 βασίστηκαν σε κλίμακες κατασκευής 5nm. Τα SoC μεσαίας και οικονομικής κατηγορίας βασίζονται συνήθως σε τεχνολογίες παραγωγής 7, 10, 11, 12 και 14 nm.
Η αμερικανική Qualcomm είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής SoC Smartphone με τους υπόλοιπους κατασκευαστές να περιλαμβάνουν τις Apple, MediaTek, Samsung, HiSilicon (Huawei) και Unisoc. Όλα τα SoC βασίζονται σε σχέδια επεξεργαστών της ARM, με κάθε κατασκευαστή να εξελίσσει και να βελτιστοποιεί τα σχέδια και δημιουργούνται σε ειδικά εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας και ειδίκευσης των TSMC, Globalfoundries, UMC, SMIC και Samsung. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την στρατηγική σημασία των εταιρειών αυτών και των σημείων που βρίσκονται τα εργοστάσια σε συνθήκες τεχνολογικών και εμπορικών εμπάργκο και κυρώσεων. Τόσο οι Η.Π.Α. όσο και η ΕΕ έχουν θεσπίσει κίνητρα και επιδοτήσεις για να δημιουργούνται νέα εργοστάσια από τις παραπάνω εταιρείες εκτός Ασίας και ειδικά Κίνας για ευνόητους λόγους. Όπως προαναφέραμε ο Kirin 9000s της Huawei κατασκευάστηκε από την SMIC με κλίμακα παραγωγής 7nm ενώ δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το Bloomberg έδειξαν ότι το νέο flagship Smartphone της Huawei είναι ικανό για ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας στο ίδιο επίπεδο με συσκευές 5G όπως τα τελευταία iPhone της Apple.

Το χρονοδιάγραμμα των τεχνολογικών κυρώσεων των Η.Π.Α. στην Κίνα

Οκτώβριος 2018: Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διακόπτει την πρόσβαση της Κίνας σε ημιαγωγούς αμερικανικής κατασκευής.
Ιανουάριος 2020: Η κυβέρνηση Τράμπ εμποδίζει την πώληση ολλανδικής τεχνολογίας κατασκευής τσιπ στην Κίνα, με αποτέλεσμα η ASML να μην μπορεί να πουλήσει την πιο προηγμένη μηχανή λιθογραφίας της σε Κινέζο πελάτη.
Μάιος 2020: Η κυβέρνηση Τράμπ μπλοκάρει τις αποστολές ημιαγωγών στην Huawei από παγκόσμιους κατασκευαστές τσιπ, παραλύοντας στην ουσία τη HiSilicon (ιδιοκτησίας Huawei).
Δεκέμβριος 2020: Οι ΗΠΑ προσθέτουν τον κορυφαίο κατασκευαστή τσιπ της Κίνας SMIC και δεκάδες άλλες κινεζικές εταιρείες σε μια εμπορική μαύρη λίστα για να εμποδίσουν την SMIC να αποκτήσει τεχνολογία για την παραγωγή ημιαγωγών σε επίπεδα προηγμένης τεχνολογίας 10 nm ή μικρότερα και πιο εξελιγμένα.
Αύγουστος 2022: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει τον νόμο CHIPS and Science Act, έναν νόμο που εγκρίνει επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για να βοηθήσει στην ταχεία έναρξη της παραγωγής προηγμένων ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος.
Σεπτέμβριος 2022: Οι Αμερικανοί κατασκευαστές τσιπ Nvidia και AMD σταμάτησαν να εξάγουν ορισμένα κορυφαία υπολογιστικά τσιπ για Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα.
Οκτώβριος 2022: Η κυβέρνηση Μπάιντεν εκδίδει νέους ελέγχους εξαγωγών που εμποδίζουν τις πωλήσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις σε κινέζους προμηθευτές.

Η ΑΙ θα παρακάμψει πλήρως τους περιορισμούς;

Συμπερασματικά, οι ΗΠΑ προφανώς θα επανεξετάσουν την πρόοδο της Huawei στην τεχνολογία τσιπ για Smartphones, με την είδηση για τον Kirin 9000s να έχει τροφοδοτήσει τον όποιο κινεζικό εθνικισμό αλλά και την συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των περιορισμών της Ουάσιγκτον στον τεράστιο τεχνολογικό τομέα της Κίνας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κινεζικές εταιρείες να σπεύδουν να συγκεντρώσουν τα καλύτερα τσιπ της αγοράς για να εκπαιδεύσουν ειδικά μοντέλα AI που αναπτύσσουν για να παράγουν μια νέα γενιά επεξεργαστών υψηλής τεχνολογίας από το μηδέν.

close menu