Τεχνολογίες

H Ευρώπη “μοιράζει” 8 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη για εργοστάσια ημιαγωγών

Η Κομισιόν έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως για κρατικές επιδοτήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ σχετικά με επενδύσεις και projects ημιαγωγών, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την παγκόσμια θέση της στην εφοδιαστική αλυσίδα ηλεκτρονικών τσιπ.

Τα έργα υποστηρίζονται από ιδιωτική χρηματοδότηση συνολικού ύψους 13,7 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται πως συνολικά 68 Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος -IPCEI – έχουν λάβει το πράσινο φως από 56 εταιρείες σε 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας.

«Η Ευρώπη παίρνει το πεπρωμένο της στα χέρια της. Κατακτώντας τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς, η ΕΕ θα γίνει μια βιομηχανική δύναμη στις αγορές του μέλλοντος» δήλωσε Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κομισιόν πρότεινε στις αρχές του 2021 τον νόμο της ΕΕ για τα τσιπ, θέτοντας έναν φιλόδοξο στόχο για την παραγωγή του 20% των παγκόσμιων ημιαγωγών έως το 2030. Τα εν λόγω έργα IPCEI αποτελούν ένα μέρος του εν λόγω σχεδίου, το οποίο άνοιξε επίσης την «πόρτα» για τις κυβερνήσεις να παρέχουν κεφάλαια για εγκαταστάσεις παραγωγής.

Μέχρι στιγμής, εταιρείες όπως η Intel, η Infineon η STMicroelectronics, η GlobalFoundries και η Wolfspeed έχουν ανακοινώσει νέες επενδύσεις.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής στη Γερμανία.

Ορισμένες επιχειρήσεις, ωστόσο, άσκησαν κριτική για το χρονοδιάγραμμα που χρειάστηκε για να εγκριθούν τα σχέδια IPCEI.

close menu