Υπηρεσίες

H Cosmote “μπαίνει στα χωράφια” των τραπεζών με το Cosmote Payments

Μια παρέμβαση που ενδέχεται να αλλάξει το τραπεζικό τοπίο στην μετά-Covid εποχή ολοκληρώθηκε από την Cosmote, η οποία μπαίνει στις ηλεκτρονικές πληρωμές με το Cosmote Payments. Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες προχωρούν στην συνεχή μείωση των καταστημάτων τους και τον περιορισμό των φυσικών σημείων εξυπηρέτησης, η Cosmote προχωράει στην χρησιμοποίηση του δικτύου καταστημάτων της για να προωθήσει τις υπηρεσίες πληρωμών, εκμεταλλευόμενος τις επενδύσεις που είχε πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Το στρατηγικό πλάνο του ΟΤΕ περιλαμβάνει την δημιουργία νέων υπηρεσιών που θα ενισχύσουν τα έσοδα του. Η αρχή έγινε στην ασφάλιση με το Cosmote Insurance, ενώ τρέχουν οι διεργασίες για την έναρξη της υπηρεσίας Cosmote Payments που αφορά τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Cosmote Payments πρόκειται να αποτελέσoυν τόσο η ευρεία πελατειακή βάση όσο και το δίκτυο καταστημάτων του ΟΤΕ  που θα λειτουργούν και ως σημεία εξυπηρέτησης των πελατών με φυσική παρουσία.

Αν και η πανδημία καθυστέρησε τις εξελίξεις για την Cosmote Payments που αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή από το 2020, οι διοικητικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν προσφάτως σηματοδοτούν πως θα υπάρξουν εξελίξεις.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΤΕ, καθήκοντα CEO στην COSMOTE Payments ανέλαβε ο Χρήστος Φουσκούδης, μετακινούμενος από την Cosmote Technical Services. Είχε διατελέσει Executive Director Technical Service & Implementation στον ΟΤΕ και ήταν επικεφαλής σε νέες επιχειρηματικές δράσεις που είχε εκπονήσει ο Όμιλος.

Όπως είχε αναφέρει στην ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ο όμιλος ΟΤΕ, στοχεύει το 2021 να αναπτύξει νέες πηγές εσόδων με τη δραστηριοποίηση του σε αναδυόμενες ψηφιακές αγορές, (COSMOTE Insurance, BOX) και να δημιουργήσει επιπλέον άλλες (COSMOTE e-Payments, Online Betting).

Η Cosmote Payments θα προσφέρει υπηρεσίες μέσω φυσικών σημείων παρουσίας, αλλά και πλήρως ηλεκτρονικά, ενώ θα υποστηρίζει και το ηλεκτρονικό marketplace που στήνει ο ΟΤΕ, όπου θα φιλοξενούνται χιλιάδες έμποροι, ενώ θα είναι διαθέσιμα και προϊόντα της εταιρείας. Η Cosmote Payments θα προσφέρει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι (digital wallet) μέσω του οποίου θα διενεργούνται πληρωμές, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και συνέργειες με την εφαρμογή της Cosmote.

Όπως είχε επισημάνει παλαιότερα ο ΟΤΕ, «οι προοπτικές της εταιρείας διαγράφονται ισχυρές, λαμβάνοντας υπόψη πως έχει διαμορφωθεί η ελληνική αγορά μετά τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων (Capital Controls) των μη εγχρήματων συναλλαγών, δηλαδή, των συναλλαγών, που εκτελούνται με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες (credit and debit cards), ηλεκτρονικό χρήμα (e-money), απευθείας χρεώσεις (direct debit), μεταφορές χρημάτων (credit transfer) κ.τλ., οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική ετήσια σταθμική αύξηση (CAGR), καθώς και το δίκτυο πελατών του ΟΤΕ».

Η Cosmote Payments που αποτελεί 100% θυγατρική του ΟΤΕ πραγματοποίησε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 και είχε συσταθεί τον Ιούνιο του 2018. Στο τέλος του 2018 υπέβαλλε αίτηση στην ΤτΕ για την αδειοδότησή της ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος (ΙΗΧ).

Στις 21 Ιουλίου του 2020 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην εταιρεία Cosmote Payments από την Τράπεζα της Ελλάδος «προκειμένου να ασκεί τις δραστηριότητες έκδοσης, διανομής και εξαργύρωσης ηλεκτρονικού χρήματος και να παρέχει υπηρεσίες πληρωμών».

close menu