Επενδύσεις

H Amazon επενδύει 70 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα για το δορυφορικό κέντρο Kuiper

Τα Οινόφυτα επέλεξε η Amazon για την κατασκευή του ενός από τους έξι δορυφορικούς της σταθμούς που θα συνδέσουν το σύστημα δορυφόρων Kuiper με τη Γη, με μια επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Powergame.gr, o νέος δορυφορικός σταθμός της αμερικανικής εταιρείας θα δημιουργηθεί σε ακίνητο που αποκτήθηκε πρόσφατα στα σύνορα των Νομών Αττικής και Βοιωτίας. Θα είναι η τρίτη κατά σειρά επένδυση της Amazon στη χώρα μας, μετά το data center που αναπτύσσεται στο Κορωπί για λογαριασμό της από την Digital Realty, αλλά και την επένδυση μετασχηματισμού της Νάξου σε «έξυπνο νησί» (smart island). Μάλιστα, τη νέα επένδυση της Amazon προανήγγειλε το περασμένο Σάββατο 6 Μαΐου ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην περίφημη ομιλία του που έγινε σε τρία διαφορετικά σημεία, Γαλάτσι, Μαρούσι και Ψυχικό, μέσω ολογράμματος, o κ. Γεωργιάδης είπε ότι εντός των επομένων ημερών αναμένεται η ανακοίνωση μιας νέας επένδυσης, παγκοσμίου ενδιαφέροντος, στον τομέα του Διαδικτύου και των επικοινωνιών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα βοηθήσει πολύ τη χώρα μας, προσφέροντας συνδεσιμότητα σε Έλληνες και ξένους ψηφιακούς νομάδες, ακόμη και όταν αυτοί θα βρίσκονται στο πιο απομακρυσμένο νησί ή η περιοχή της χώρας.

«Μία μεγάλη επένδυση -την οποία δεν μπορώ να ανακοινώσω, αλλά την έχω καταφέρει, την έχω κλείσει εδώ και μερικούς μήνες, αλλά περιμένουμε μια έγκριση από μια ανεξάρτητη αρχή- ίσως ανακοινώσει η εταιρεία ακόμη και την άλλη εβδομάδα, όχι για την Ελλάδα, αλλά για την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Η συγκεκριμένη επένδυση, παράλληλα με τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που γίνονται σε δίκτυα οπτικών ινών, θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της χώρας στον τομέα της διασυνδεσιμότητας και στην προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, αλλά και άλλων επιχειρήσεων που απαιτούν τη χρήση ισχυρών διαδικτυακών υποδομών.

Σημειώνεται ότι για τη νέα επένδυση στο σύστημα Kuiper η Amazon έχει ήδη δημιουργήσει τη θυγατρική εταιρεία που θα την υποστηρίξει στη χώρα μας. Πρόκειται για την Amazon Kuiper Greece, μια εταιρεία που συστάθηκε μόλις το περασμένο φθινόπωρο από την αμερικανική εταιρεία Amazon Kuiper Holdings 1 LLC, της οποίας μοναδικός μέτοχος είναι η Amazon.com Inc.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αμερικανική εταιρεία επέλεξε να δημιουργήσει τον δικό της δορυφορικό σταθμό στην Ελλάδα. Δεν επέλεξε δηλαδή να φιλοξενηθεί σε ένα υφιστάμενο δορυφορικό κέντρο, όπως π.χ. είναι αυτά του ΟΤΕ σε Θερμοπύλες και Νεμέα. O νέος σταθμός που θα δημιουργηθεί στα Οινόφυτα ονομάστηκε «Καλώδιο προς τον ουρανό» (καθώς θα συνδέει το επίγειο Internet με το δορυφορικό) και θα είναι ο μοναδικός της Amazon επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Το δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας Kuiper, που τώρα αναπτύσσει η Amazon, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2026. Το σύστημα αυτό είναι ανταγωνιστικό στο δορυφορικό σύστημα που αναπτύσσει η Starlink του Ελον Μασκ και αναμένεται η πλήρης ανάπτυξή του να κοστίσει πάνω από 10 δισ. δολ. για ολόκληρο τον πλανήτη. Βασίζεται δε σε χιλιάδες μικροδορυφόρους χαμηλής τροχιάς, οι οποίοι θα επικοινωνούν με συμβατικά τηλέφωνα (και όχι μόνον). Ήδη η Apple έχει ενσωματώσει τέτοιες δυνατότητες στα τελευταίας γενιάς κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά iPhone 14.

Η επένδυση αυτή θα είχε ανακοινωθεί, αλλά, όπως ανέφερε και ο υπουργός Ανάπτυξης, εκκρεμεί μια απόφαση μιας ανεξάρτητης αρχής. Η αρχή αυτή είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία πρέπει ν’ αδειοδοτήσει την Amazon με τις συχνότητες που θα αξιοποιήσει στην επικοινωνία του επίγειου σταθμού με τους δορυφόρους της.

close menu