Τεχνολογίες

Ευπάθεια στο WhatsApp θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκθεση δεδομένων των χρηστών

Η Check Point Research (CPR) αποκάλυψε μια ευπάθεια ασφαλείας στο WhatsApp, την πιο δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο με πάνω από 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Ένας εισβολέας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευπάθεια για να διαβάσει ευαίσθητες πληροφορίες από τη μνήμη του WhatsApp.

Λειτουργία Image Filter

Η ευπάθεια είχε τις ρίζες της στη λειτουργία image filter του WhatsApp. Η εισαγωγή φίλτρων σε μια φωτογραφία είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας τα pixels της αρχικής εικόνας τροποποιούνται για να επιτύχουν ορισμένα οπτικά εφέ. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η CPR διαπίστωσε ότι η εναλλαγή μεταξύ διαφόρων φίλτρων σε διαμορφωμένα αρχεία GIF θα προκαλούσε στην κυριολεξία τη συντριβή του WhatsApp. Η CPR αναγνώρισε την καταστροφή μνήμης ως ένα από τα ατυχή αποτελέσματα του προβλήματος. Για αυτό και ανέφερε αμέσως το πρόβλημα στο WhatsApp, το οποίο κατονόμασε για την ευπάθεια CVE-2020-1910, περιγράφοντας τη λεπτομερώς ως ένα εκτός ορίων ζήτημα ανάγνωσης και εγγραφής. Η επιτυχής εκμετάλλευση της ευπάθειας θα έδινε τη δυνατότητα σε έναν εισβολέα να εφαρμόσει συγκεκριμένα φίλτρα σε μια ειδικά διαμορφωμένη εικόνα και να προχωρήσει στην αποστολή της.

Βάσει των εκτιμήσεων περισσότερα από 55 δισεκατομμύρια μηνύματα αποστέλλονται καθημερινά μέσω του WhatsApp, με 4,5 δισεκατομμύρια φωτογραφίες και ένα δισεκατομμύριο βίντεο να διανέμονται την ημέρα.

Η ανακάλυψη

Η CPR αποκάλυψε τα ευρήματά του στο WhatsApp στις 10 Νοεμβρίου 2020. Το WhatsApp επαλήθευσε και αναγνώρισε το ζήτημα της ασφάλειας. Το WhatsApp ανέπτυξε μια ενημέρωση κώδικα στην έκδοση 2.21.2.13, περιγράφοντας το CVE-2020-1910 στην ενημερωμένη έκδοση February Security Advisory

Ο Oded Vanunu, Head of Products Vulnerabilities Research στην Check Point Software, δήλωσε:

“Με πάνω από δύο δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες, το WhatsApp είναι ένας ελκυστικός στόχος για κάθε επίθεση. Μόλις ανακαλύψαμε την ευπάθεια ασφαλείας, αναφέραμε γρήγορα τα ευρήματά μας στο WhatsApp, το οποίο ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμο στην έκδοση μιας ενημέρωσης κώδικα. Το αποτέλεσμα των συλλογικών προσπαθειών μας είναι ένα ασφαλέστερο WhatsApp για τους χρήστες σε όλο τον κόσμο.”

Δήλωση WhatsApp:

“Συνεργαζόμαστε τακτικά με ερευνητές ασφαλείας για να βελτιώσουμε τους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους το WhatsApp προστατεύει τα μηνύματα των ανθρώπων και εκτιμούμε τη δουλειά που κάνει η Check Point Research για να διερευνήσει κάθε λεπτομέρεια της εφαρμογής μας. Οι χρήστες δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο συνεχίζει να λειτουργεί όπως προβλέπεται και τα μηνύματα τους παραμένουν ασφαλή. Αυτή η αναφορά περιλαμβάνει πολλά βήματα στα οποία θα έπρεπε να προβεί ένας χρήστης και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι χρήστες θα είχαν επηρεαστεί από αυτό το σφάλμα. Τούτου λεχθέντος, ακόμη και τα πιο περίπλοκα σενάρια που εντοπίζουν οι ερευνητές μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ασφάλειας για τους χρήστες. Όπως και με οποιοδήποτε τεχνολογικό προϊόν, συνιστούμε στους χρήστες να διατηρούν ενημερωμένες τις εφαρμογές και τα λειτουργικά τους συστήματα, να κατεβάζουν ενημερώσεις όποτε είναι διαθέσιμες, να αναφέρουν ύποπτα μηνύματα και να επικοινωνήσουν μαζί μας εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα χρησιμοποιώντας το WhatsApp.”

close menu